2016. február 17., szerda

Vadon - Wild


A lelkét szó szerint – és átvitt értelemben is - „kitúrázó” Cheryl Strayed true story-ja remek alapanyag egy finom kis drámai road-movie-hoz.
Reese Witherspoon „önkeresése” Jean-Marc Vallée (Mielőtt meghaltam) tolmácsolásában pedig nagyon karakteres!
Azzal együtt is, hogy valójában kismilliószor láttuk már ezt a történetet: a hétköznapi kisember végletekig feszíti önnön teljesítőképességének határait, hogy aztán újjászületve, megtisztulva térjen meg/érkezzen haza a viszontagságos, felkavaró lelki utazásról. 


A drogfüggőségével és élete összes elcseszett traumájával tudatosan farkasszemet néző Cheryl Strayed sztorija összességében nem mond semmi újat a témáról, de ahogyan fogalmaz, a modor és a hangnem, mégiscsak figyelemreméltó! 


Vallée aprócska kis töredékekből pakolgatja össze a történetet, s ez a mozgóképes „kirakós” kifejezetten érdekfeszítő: izgalmasan tárja elénk a főszereplő zűrös múltját; egy komplett sors, s egy egészen komplex személyiség rajzolódik ki a "filmes puzzle" által...
Reese Witherspoon tisztességgel teljesíti a „kihívást”, végig megy az 1.100 mérföldes Pacific Crest Trail-en, s közben a karakter, és maga a sztori is egy szép, egyenletes ívet jár be. 


Jean-Marc Vallée munkája ugyan nem olyan katartikus élmény, mint Sean Penn Into the wild-ja, a maga sajátos visszafogottságával és „halkszavúságával” azonban képes emlékezetes pillanatokat okozni.
Witherspoon pedig mindeközben szinte Kerouac-i ’hőssé’ avanzsál… Le a kalappal!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése