2016. február 6., szombat

The 33


2010. augusztus 5-én a Chile-i Copiapó városka közelében lévő San José réz- és aranybánya egy része beomlott, melynek következtében 33 bányász rekedt egészen pontosan 69 (!!!) napra, közel 700 méterre a tengerszint alatt. Egy megközelítőleg 700 millió kilogrammos óriás szikla torlaszolta el a kijáratot, amely nagyjából kétszer akkora tömegű, mint a New York-i Empire State Building


A bányászok több mint 2 hónapon át tartó kálváriáját az egész világ végigkövette a média által. Végül egy körültekintően megszervezett mentési akciónak hála sikerült mind a 33 embert a felszínre hozni egy speciális kapszula segítségével. Újjászületés? Igen, mondhatni… A sors érzékletes „költői képpel” élt…


Természetesen számos könyv, értekezés és riport készült a „harminchármakról”, de film most először, és bár a mexikói származású direktorasszony, Patricia Riggen kicsit óvatosan nyúlt az alapanyaghoz, egy minden ízében átélhető, nem túlreagált, stílusos mozi született.
Mindez nagymértékben köszönhető a kiváló színészi munkának. Az egykori Desperado, Antonio Banderas már nem az A-ligában játszik, picit tán el is járt felette az idő, de most láthatóan ereje teljében van - nagyon szuggesztív, nagyon energikus! Rodrigo Santoro remek a fiatal, elszánt bányaügyi miniszter szerepében, Juliette Binoche pedig Juliette Binoche. Elképesztő kisugárzással bír, még egy ilyen jelentéktelennek tűnő mellékszerepben is képes lehengerlő lenni.
…s itt van még Lou Diamond Phillips és nagy kedvencünk, a mára már kissé elfeledett, de egyébként szenzációs, Gabriel Byrne is! 


…a nosztalgikus hangvétel mindvégig jelen van: a ’90-es évek szellemiségében fogant The 33 összességében kellemes élmény! Az időként fel-felbukkanó patetikusság pedig nem zavaró, hisz ízléses, és esztétikus a tálalás.
A jellemrajzok többnyire csak a felszínt karcolgatják – erősebb karakterábrázolással mélyrehatóbb lehetett volna a sztori -, de Patricia Riggen klassz tempót diktál, érezhetően kellő tisztelettel viseltetett a történet iránt. 


Kár, hogy a film nem tér ki – még csak említés szintjén sem - a túlélők utóéletére. Nem beszél a csodás szabadulás utáni, korántsem tündérmesébe illő „folytatásról”. Sebastian Pinera chilei elnök életük végéig folyósítandó nyugdíjat ajánlott a bányászoknak, ígéretét azonban nem tartotta be, az államtól minimális kártérítésre és baráti vállveregetésre futotta csupán…
Újjászületés? Hmmm… Ahogy vesszük…
Carlos Bugueno arckifejezése a film végén mindent elárul…

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése