2016. február 1., hétfő

Félvilág


Szász Attila és Köbli Norbert a tavalyi Berni követ után ismét egy kis költségvetésű tévéfilmmel hallat magáról.
…de „tévéfilm” ide, alacsony büdzsé oda, a Félvilág - minőségét tekintve - nagyon is nagy vászonra termett, nagyon is „nemzetközi”! Az alkotás ősbemutatójára a tavaly szeptemberben megrendezett Montreal World Filmfesztiválon került sor, ahol 2001 óta nem szerepelt magyar film…
Végül – hosszas huzavona után - Szászék filmjének magyar premierje tavaly december 30-ára tolódott - ekkor tűzte műsorára a Félvilágot a Duna Tv. Pacsi nekik!


…a Szász-Köbli duó alkotása kiegyensúlyozott, homogén munka: jól megírt dialógusokkal, kiváló díszletekkel, ügyes kompozíciókkal, és nem utolsó sorban remek színészi játékkal.


Kovács Patrícia épp olyan arrogáns és kevély, mint amilyennek a Got Talentben megismerhette a nagyközönség. ...s ez a zsigeri dölyfös-gőgös attitűd – kisugárzás - ezúttal maximálisan az ő malmára hajtja a vizet! Az 1914-ben meggyilkolt Budapest szerte híres/hírhedt kurtizán, Mágnás Elza szerepét mintha a Jóisten is Kovács Patríciának szánta volna! A színésznő mindenkit maga mögé utasít, jóllehet partnerei is kiválóan teljesítenek. Kulka mindig jó – most is! -, Gryllus Dorka  kiváló, érzékeny művésszé érett az évek során, az ifjú titán, az Aranyéletből ismerős Döbrösi Laura pedig meglepően légies és magával ragadó játékot produkál. 


Szász Attila filmjének korfestése (díszlet, kosztümök, atmoszféra teremtés) köröket ver az indokolatlanul magas büdzséjű, agyon promózott, hasonlóan történelmi témájú magyar mozifilmekre. Lám, „csupán” ízlés, és stílus kell, némi kreativitás, remek aktorok, no és egy akkurátusan kidolgozott, jól felépített szkript! 


A „szerelmi sokszög” izgalmas, a konfliktus lebilincselő, Elza hatalmi játszmái bámulatosan fertelmesek; a hangulat Stephen Frears ’88-as remekművét, a Veszedelmes viszonyokat idézi, a kivitelezés míves - remek stílusérzékről árulkodik; noha a Berni követ után Szásszal kapcsolatosan ez már korántsem meglepő…
A Félvilág egy újabb magyar mozi, ami nemzetközi szinten is bőven megállja a helyét. …s ami – nem mellesleg - jóval nagyobb figyelmet érdemelne! 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése