2017. december 1., péntek

Radius


Élünk, halunk a kis költségvetésű, jó alapötleten nyugvó, kreatív mozikért.
A Radius esetében sajnos csak a klassz alapötlet adott, a kivitelezéssel és a történet levezénylésével már akadnak problémák.


Egy autóroncsból kikecmergő férfit látunk. Vérző sebbel a homlokán, sokkos állapotban. Halvány emlékei vannak csupán a nemrégiben bekövetkezett balesetről. Minden egyéb – kicsoda, micsoda, honnan jött, hogyan került oda – törlődött az emlékezetéből.
Az amnéziás fickó aztán kitántorog a flaszterre, de lépten-nyomon üveges tekintetű – bocs, kifehéredett szemű – hullákba botlik. Hamar rájön, hogy a hiba az ő készülékében van. Aki ugyanis a hatósugarába kerül, azaz nagyjából 20 méteres közelségbe kerül hozzá, az összeesik és halálnak halálával hal. 


Ez eddig érdekes, ugye? Simán lehetne/lehetett volna a Radius egy jóféle, nosztalgikus X-Files, Twilight Zone hibrid. Mégis egy nem túl veretes pilot benyomását kelti. Felesleges moralizálással, súlytalan drámával, és papírmasé karakterekkel.
Diego Klattenhoff a Pacific Rim egyik mellékszerepéből lehet ismerős. Ahhoz azonban bőven kevés, hogy egymaga elvigyen egy filmet a hátán. Hiányzik belőle a karizma. Mentségére legyen szólva: nincs is túl jól megírva a figurája. A többnyire inkább sorozatokban vigéckedő színésznő, Charlotte Sullivan már egy fokkal hitelesebb, de következetes szkript híján ő is képtelen emlékezetessé tenni a Radiust.


Ahogy lépegetünk előre a cselekményben, úgy veszítjük el párhuzamosan az érdeklődésünket…
…mert sajnos a forgatókönyvvel is vannak gondok. Egyrészt számos ellentmondást és logikai bakit találni a plotban, másrészt az amnéziát, mint jelenséget sem kezeli igazán szabatosan a film. No de ez a kisebb baj, a nagyobb az, hogy nehéz azonosulni és együtt érezni a szereplőkkel – kimunkált sztori és míves színészi játék híján. Pedig egy ilyen alacsony büdzséjű mozi csak ez utóbbiakra alapozhat!

45%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése