2017. december 1., péntek

The Book of Henry


Trevorrow berzenkedik, és nem érti, hogy miért nem értik…
Nagyon akartuk szeretni a The Book of Henry-t, mert egyrészt remek a castingja, a jelenkori két legtehetségesebb gyerekszínész (Jaeden Lieberher és Jacob Tremblay) parádézik benne, másrészt valóban vannak értékes villanásai a filmnek.


Viszont: bántóan zavaros az eseménysor; a történések pedig rendkívül elnagyoltak. Olyannyira, hogy egy tök cuki kiscsávó halála sem tud hatással lenni ránk.
Apropó halál. A film sajnos semmit nem tud interpretálni a veszteség-érzésből. A karakterek lógnak a levegőben, díszlet-világban kirakat-emóciókat közvetítenek, miközben annyi az esemény a filmben, amennyi 2-3 másik mozit is simán kitett volna. Trevorrow nem képes megbirkózni a ráruházott feladattal és ráncba szedni, egységes keretek közé terelni a sztorit. 


De ha már sztori, tényleg nagyon valószerűtlen az egész…
Adott egy 11 éves szuperértelmes kis srác, aki a végtelenül cuki kisöcsivel és a jóravaló, de kicsit felelőtlen anyucival éli az amerikai középosztály tök eseménytelen életét a kertvárosban. Henry kétségkívül zseni, ő tartja kézben a család gazdasági – pénzügyi dolgait, részvényekkel zsonglőrködik, falja a könyveket, koordinálja a körülötte élőket, és még arra is jut ideje, hogy kiszúrja: a köztiszteletben álló rendőrtiszt a szomszédságban közönséges pedofil, aki a saját lányán, Christinán éli ki beteg vágyait.


Eztán még jön egy csomó váratlan – valóban váratlan! – esemény, amelyek nagyon, de nagyon nehezen illeszthetőek egymáshoz. Szét is esik annak rendje és módja szerint a narratíva. 


Akadnak meggyőző momentumok, de mélységesen megrázó, drámai pillanatokat nem lehet Hallmark-os nyelvezettel elmesélni. Akkor ugyanis ilyen súlytalan lesz a végeredmény.


Hiába talált vissza Colin Trevorrow az independent filmes mezsgyére, és hiába áll ez a közeg jobban neki, mint a blockbusterek világa, most túl nagy fába vágta a fejszéjét, túl sok mindent akart egyszerre mondani. S hiába húz be merészen alig 40 perc leforgása után egy valóban meghökkentő és váratlan fordulatot, ennek a merészségnek az áldozatává esik ő maga, és vele a filmje is.

45%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése