2017. december 31., vasárnap

A nemek harca - Battle of the Sexes


Ha létezik olyan, hogy „az év színészfilmje”, akkor ezt a titulust egyértelműen a Battle of the Sexes érdemli ki 2017-ben!
A lassú vonalvezetésű, életrajzi sportfilm - Jonathan Dayton és Valerie Faris közös rendezése - a ’70-es évek legnagyobb női teniszezőjének, Billie Jean Kingnek, és az egykori többszörös US Open győztes teniszcsillagnak, a nagy stratégának tartott Bobby Riggsnek a híres, 1973-as showmérkőzését és annak körülményeit dolgozza fel.


A maszkulin pökhendi felsőbbrendűség, valamint a feminin büszkeség és az elnyomás elleni tiltakozás feszül egymásnak.
Billie Jean és Riggs egyszerű, pénzdíjas kirakatmeccsnek indult csatája végül vérre menő élet-halál harccá válik.


Nagyszerű dolog, hogy a film nem idealizálja a hősnőjét, nem farag Jeanne d’Arc-ot a teniszezőnőből: annak esendő, emberi oldalát is megvillantja. S azon túl, hogy természetesen látjuk a kitartóan küzdő sportembert – és a határozott feminin élharcost -, a homoszexualitással kacérkodó, csapongó, bizonytalankodó nő is fókuszba kerül. 


Emma Stone egyre érettebb színésznővé válik. Játéka talán – eddigi munkásságát figyelembe véve – most a leglenyűgözőbb! Nem csoda, hogy számos nívós szemle – köztük a Golden Globe is – a jelöltjei közé választotta az alakítása miatt. Szerintünk az Oscar-jelölés is meglesz, de hát a jó ég tudja ugye…


És a zseniális Emma-n kívül ott van még a szenzációs Steve Carell, akinek ezúttal talán picit könnyebb dolga volt, mint a partnerének. Ez a szerep bizony – stílszerűen - magas labda volt a korábban rendre vígjátékokban domborító, ma már inkább drámai karakterek bőrébe bújó színész számára. Mégis, most is tökéletesen, utánozhatatlan módon oldja meg a feladatot. Egészen izgalmas folyamat az, ahogyan egy alapvetően ripacs, antipatikus, tenyérbemászó figura Carell értelmezésében szép lassan szimpatikussá válik a számunkra. 


Bár vannak a filmnek hibái – túl hosszú az expozíció, picit körülményes, kiszámítható és felszínes a szkript -, Emma Stone és Steve Carell párosa bőkezűen kárpótol!
A Battle of the Sexes megtekintése filmcsemegékre fogékonyaknak erősen javallott!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése