2017. december 13., szerda

Hét nővér - Seven Sisters - What happened to Monday


Milyen nyomorúságos lenne, ha rendre csak a hétfői napokon élhetnél úgy igazán. A péntekenkénti, irodából történő távozás felszabadultság-érzése ismeretlen lenne a számodra, nem beszélve a szombati sörözésekről a haverokkal és a vasárnap kellemes nyugalmáról.


Egy olyan jövőben járunk, ahol a túlnépesedést megakadályozandó a hatalmasok úgy döntenek, leszabályozzák a gyermekszületéseket, és hatályba léptetik a Csak-egy-gyerek törvényt. Filmünk szereplői – a hét ikernővér – úgy próbálja kijátszani a szigorú Orwell-i rendszert, hogy egy személyazonosság alatt (Karen Settman) élnek. Mindegyiküknek egy nap jut a hétből – értelemszerűen Monday hétfőn érvényesülhet a „való világban”, Tuesday kedden, Wednesday szerdán, és így tovább…
Egy nap aztán Monday nem tér haza, s a hét nővér addig biztosnak/biztonságosnak hitt élete darabjaira hullik.


Kis filozofálgatás a túlnépesedésről, icipici young-adult disztópia - hangulat, sci-fi környezet - mézesmadzag…
Mert a Hét nővér tulajdonképpen egy odavágós akciófilm. Ez az egész „túlnépesedős” miliő és problematika csupán ürügy, hogy a Boszorkányvadászok és a Náci zombik direktora, Tommy Wirkola egy ütős, tempós jövőben játszódó üsd, vágd, nem apád - akció mozit tehessen a publikum elé.


A direktor b-filmes múltja fel-felvillan, és hát tele van a Seven Sisters (korábban a sokkal kifejezőbb What happened to Monday címen futott a film, még mikor teljes egészében a Netflix kezében volt a projekt) elképesztőbbnél elképesztőbb logikai bakikkal. Ugyanakkor, ha félretesszük a kritikus, kötözködő, kákán is csomót kereső énünket egészen jól szórakozhatunk!
Wirkola ugyanis ügyesen gyúrja össze az utóbbi időben divatos sci-fi antiutópiák világát az akció zsánerrel. S a norvég rendező a pofátlanságát is megőrizte! Nem okoz neki lelkiismeret-furdalást beáldozni kulcskaraktereket, ha épp úri kedve úgy diktálja. Egy fejlövés, és kész.


Igaz, a szívünk sem nagyon fáj a 10 percenként elhulló szereplőkért, hisz Noomi Rapace most „heten van”, mint a gonoszok, és ha nincs Thursday, akkor még mindig ott van Sunday, vagy Monday.
Rapace egyébként remekül játszik! 7 szerepben kell most helyt állnia. Nyilván egy ilyen jellegű filmben nincs helye kimunkált drámai játéknak, a svéd származású színésznő azonban mindent megtesz azért, hogy a lánytesók karakterei egymástól jól elkülöníthetőek, megkülönböztethetőek legyenek. És még felejthetetlen szcénákra, igazi színészi villanásokra is futja az energiáiból.


A Hét nővér csordultig van hibákkal, főként a történet következetességét illetően, ugyanakkor nem is veszi igazán komolyan magát. Nem akar többnek látszani, mint ami: pörgős, ritmusos, szórakoztató, de egyszerhasználatos akciófilmnek.

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése