2017. december 20., szerda

Logan Lucky - A tuti balhé


A mindenit! Soderbergh aztán tényleg mindent tud ezekről az átverős, simlis betyár-mozikról.
Jobb kezekbe nem is kerülhetett volna a NASCAR-bevételt meglovasítani szándékozó Logan-brothers laza, szókimondó, vicces, szórakoztató tolvaj-sztorija.


A rendező jól – és nem utolsó sorban: a helyén - kezeli ezt a voltaképpen végtelenül egyszerű, suttyó történetet - és miliőt. Csak finoman csinál bohócot a karaktereiből, nem esik át a ló túloldalára, nem csinál alpári vígjátékot a filmjéből. Noha Channing Tatum és a szenzációsan statikus, félkarú Adam Driver kettőse azért produkál nem is egy igen-igen humoros szcénát.


…és ebben az elmebeteg banzájban még Daniel Craignek is helye van! Pedig „jó esetben” egy ilyen tuskó szerepet nem azonosítanánk az újkori 007-essel.


Steven Soderbergh redneck fattyai élnek a vásznon. Mi több, jó munkásember – és mezőgazdász - módjára a kifejezés valós és átvitt értelmében is felszántják azt.  


De egy okosan összerakott heist-movie-tól mi mást várnánk mégis, mint azt, hogy frankón megvezessen minket, hogy picit hülyét csináljon belőlünk? A Logan Lucky e tekintetben nem okoz hatalmas meglepetést, nem vizsgázik ötösre, de tény, hogy a direktor mindvégig nagyon elegánsan vezényel – már amennyire a nem túl elegáns szereplői mindezt lehetővé teszik!


Érzésünk szerint Soderbergh ezt a filmet csak úgy lazán, kisujjból kirázta. Ami egyáltalán nem von le a mozi értékéből, de talán épp ezen jellege miatt nem lesz a Logan Lucky a későbbiekben hivatkozások alapja a zsáneren belül – és a rendező legjobbjai között sem fogják vélhetően emlegetni majd.


A rablás minden kétséget kizáróan bravúros és fifikás. S az, ahogy Soderbergh mindezt szervírozza, szintén ínycsiklandó és meg is hozza az étvágyat, de a katarzis-élmény ezúttal elmarad.

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése