2017. december 12., kedd

Stronger


Tudjátok: Z a hangyaEgy bogár élete. Volcano – Dante pokla. Tombstone – Wyatt Earp.
Ebben az évben pedig: Patriots Day és Stronger.
Mindkét film a 2013-as Boston Marathon-on elkövetett robbantásos terrorista merényletről szól - más-más perspektívából. Míg Peter Berg mozija a Patriots Day (Mark Wahlberggel a főszerepben) egyfajta krimi-thrillerként értelmezhető, s a csecsen bűnelkövetők utáni hajszát mutatja be részletesen, addig David Gordon Green (Joe; Ananász expressz) filmje a merényletet túlélő, de annak következményeként mindkét lábát elvesztő férfi, Jeff Bauman személyes drámája/tragédiája köré szerveződik.


Jeff válik Boston hősévé – áldozatává (?) -, a város jelszavává: „Boston Strong”. Milliók zengik a nevét, s mindenhol ünnepelve fogadják, míg az eredendően életvidám srác a poklok poklát éli át a rehabilitáció során.
Az ő traumájáról, kálváriájáról, felépülésének stációiról szól a StrongerDavid Gordon Green érzékeny, olykor könnyfakasztóan őszinte tolmácsolásában.
Dokumentarista thriller helyett tehát családi drámát és egy földhöz ragadott, de realizmusa ellenére nagyon is felemelő szerelmes filmet kapunk!   


Nem titok, hogy a Strongerben erőteljes a szándék az év kiemelt díjkiosztóin való részvételre. Egyelőre e tekintetben nem túl sikeres a film. Holott Jake Gyllenhaal közel tökéletes Jeff Bauman szerepében (még csak a Golden Globe nomináció sem jött össze…), partnere a kanadai – de valójában ukrán származású – Tatiana Maslany (Orphan Black) pedig elragadóan zseniális…
A két színész közti kémia egészen elképesztő. Elsősorban kettejük játéka az, ami feledhetetlenné teszi a Strongert. Illetve a David Gordon Green által komponált számos emelkedett, szívfacsaró – és szerencsére csak kis mértékben hatásvadász – pillanat.


A direktor fogyasztható módon tálalja a történetet, ugyanakkor nem feledkezik meg annak apró, de annál fontosabb rezdüléseiről. Nem siklik el a lényeg felett. Nem felületes, nem felszínes.
Bár még azért élnénk az Oscar-gyanúval, úgy fest, hogy Jake Gyllenhaal is – DiCaprio példáját követve – majd egy alibi alakításért és filmért fogja megkapni az arany szobrocskát – kvázi életműdíjként. 


Emlékezetes, szívet tépő könnyfakasztás.
S a maga evidenciáival együtt még elgondolkodtató is!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése