2020. február 1., szombat

Bolti tolvajok - Manbiki kazoku - Shoplifters


A 2018-as Cannes-i Filmfesztivál nagy győztese volt a japán rendező, Hirokazu Koreeda szocio-drámája, a Bolti tolvajok, amely a zsűri egyöntetű döntése alapján vitte haza a világ egyik – ha nem a – legfontosabb filmes „börzéjének” fődíját, az Arany Pálmát.
Eztán már szinte evidens volt, hogy Koreeda alkotása ott lesz a jelöltek között a Golden Globe-on, és az Oscar-on is - mint a legjobb külföldi film. Végül Cuarón mozija, a Roma tarolt mindkét platformon, pedig a Bolti tolvajok is rendelkezik minden olyan attribútummal, ami kis szerencsével akár Oscar-győztes filmmé avanzsálhatta volna.


Koreeda műve, sok más távol-kelet mozival szemben, az európai és a tengerentúli közönség számára is könnyen/könnyebben befogadható - fajsúlyos témája ellenére. A japán direktor, csak úgy, mint korábbi munkáiban, ezúttal is a család szocializációban betöltött funkcióját vizsgálja. Nem feltétlen mélázunk el zsigerből a Koreeda által taglalt kérdéseken, pedig ha jobban belegondolunk, nagyon is lényeges és aktuális felvetések ezek.


Hogy például: csak azért mert valaki életet ad – képes életet adni - méltó-e az anyaságra/apaságra? …a kérdést aztán a japán író-rendező tovább is görgeti: kell-e, szükségszerű-e mindenkinek édesapává, édesanyává válnia – biológiailag -, ha egyéb vonatkozásban alkalmatlan a pozícióra? 


A Bolti tolvajok ereje abban mutatkozik meg, hogy mindezt a távol-keletiekre jellemző sztoikus nyugalommal, bölcsességgel boncolgatja. Szűkszavúan, lényegre törően. S noha ítélkezik, a maga komplexitásában értekezik a problémáról. Így hozzáadódik az alapfelvetéshez az önbíráskodás kérdésköre, a szegregáció, az elszegényedés, illetve annak társadalmi effektusai.


Koreeda mozija azonban mégsem szimpla szocio-mozi. Sokkal inkább egy szépen elmesélt modern „családregény”, nagyon finom, apró kis rezdülésekkel, gyönyörű intermezzokkal. S noha a történet önmagában keserű, Koreeda mégis felemelő filmélményt kanyarint a sztoriból. Ezt így, ebben a formában csakis a távol-keleti mozik képesek prezentálni.


Rendkívül érzékeny, érzelem gazdag alkotás, páratlan hangulattal.

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése