2020. február 15., szombat

Tőrbe ejtve - Knives Out


Az ilyen jellegű műfajházasítások többségében balul sülnek el. Rian Johnson (The Brothers Bloom; Beépülve) filmjében azonban remekül érvényesülnek a vígjáték – ha úgy tetszik a paródia – és a klasszikus értelemben vett bűnügyi mozik összetevői. 


Megvan a balansz, az abszolút jogosan Oscar-jelölt furfangos forgatókönyv pedig biztosítja, hogy tényleg csak a legvégén derüljön fény a turpisságra - azaz a gyilkos kilétére.


A Tőrbe ejtve hiánypótló mozi, már csak abból a szempontból is, hogy manapság igen ritka az igazán jó, csavaros krimi. Esetünkben pedig nem csak egy talányos, szövevényes, lebilincselő bűnügyet kapunk – nem is akármilyen tálalásban -, hanem egy elegáns stílusparódiát is.
S mindeközben nincs elbagatellizálva maga a gyilkosság sem.


Agatha Christie hatása egészen nyilvánvaló, Johnson pedig Christie jellegzetes humorát is hozza grátiszba – a furcsa, extravagáns karaktereket, a jó kis bemondásokat, a Poirot-szerű nyomozó figurát, és a regényes kontextust, ami kivételes, archaikus jellege ellenére is klasszul ágyazódik be a modern közegbe.


S mindehhez egy csomó A-listás sztár asszisztál! Úgy mint Jamie Lee Curtis, kedvenc karakter színészünk Michael Shannon, Toni Collette, Don Jonhson, a fiatalabb generáció képviseletében Jaeden Martell, de itt van Chris Evans, LaKeith Stanfield, Daniel Craig és a színész legenda Christopher Plummer is.


A forgatókönyv valóban parádés, szinte 5 percenként érkezik a következő dramaturgiai csel és csavar. Mikor már kezdenénk meggyőződni abban, hogy kapiskálunk ezt-azt, tuti, hogy a film ismét behúz valami váratlant. És ebben az esetben nem hat öncélúan a „fordulat-halmozás”, hiszen épp úgy, ahogy Agatha Christienél mindig, itt is egy tök logikus eseménysor áll a bűnügy hátterében. A szereplők cselekedetei, reakciói pedig abszolút konzekvensek.


És amíg Rian Johnson a bolondját járatja velünk, roppant jól szórakozunk. Mert itt bizony mindenki picit sáros, és mindenki picit ártatlan is. És mindenki marhára gyanús!
Daniel Craig, és vele az egész banda, tudásának legjavát nyújtja. S az is biztos, hogy a sztárok mindegyike baromira élvezte a forgatást. 


Az év első minden ízében tuti filmje a Tőrbe ejtve! Minőségi szórakozás egyedi kivitelben. S ha hihetünk a pletykáknak, egy éven belül érkezik a folytatás…

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése