2020. február 4., kedd

Jojo Nyuszi - Jojo Rabbit


…nem, Taika Waititi nem a Holocaustból, a második világháború elszenvedőiből, áldozataiból csinál viccet. (Miért is tenné?) Hanem Hitler idiotizmusából és gyermekded világlátásából. A náci ideológiából – és ami mögötte van. Mert abból bizony lehet!


Érdekes, hogy eddig még senkinek nem jutott eszébe ily módon kifigurázni a náci eszméket.
Azaz hogy: pusztán arról van szó, hogy Waititi az első filmes, akinek mersze volt ahhoz, hogy a megszokottól eltérően, merőben más hangvételben beszéljen az egyébként borzalmas eseményekről, és azok hátteréről.  
Benigni ugyan már csinált valami hasonlót 1997-ben, de a Jojo Nyuszi abszurditásához Az élet szép szokatlan kedélyessége sem ér fel.


Waititi pedig, ha abszurditásról van szó, mindig megbízható szakembernek bizonyul!
Mert ugyan ki másnak jutna eszébe a Hitlerjugendek kiképző táborát béna amerikai cserkész-dzsemboriként ábrázolni? Meg ötletes geget csinálni a „Heil Hitler!” köszöntésből?


Vagy épp egy Hitler-rajongó 10 éves ultra cuki „náci-palántát” megtenni filmje hőséül, akinek képzeletbeli barátja az általa dicsőített „szupersztár”, Hitler.
A führer életvezetési tanácsokkal látja el konstans a szorgalmas tanoncot, mi pedig irtó jól szórakozunk. Miközben Waititi a szatíra minden egyes klasszikus elemét bevetve csinál totális idiótát mind a nagyvezérből, mind pedig annak elvakult, megvezetett csatlósaiból. 


Micsoda nonszenszitás volt ez, te jó ég! Annyira együgyű ál-ideológia, annyira oktondi, hogy még egy 10 éves mindenre elszánt „kiskatona” is hip-hop megkérdőjelezi azt, ha akad, aki felnyitja a szemét.
Waititi nagyon profin adagolja a különböző stíluselemeket. A film első harmada a paródia és a klasszikus komédia attribútumaiból merít, s üdítően idézi meg a Chaplin-i csetlés-botlást is. Aztán, amikor már pont túl sok lenne a jóból, az új-zélandi fenegyerek beemeli a drámát a filmbe. De még hogy! Nincsenek teátrális gesztusok, mégis szíven üti az embert az a bizonyos kulcsjelenet, amikor Jojo először kénytelen farkasszemet nézni a nácizmus könyörtelenségével.


Scarlett Johansson szenzációs évet zárt tavaly. Ahogy a Házassági történetben nyújtott emócióktól duzzadó alakítása, úgy a Jojo nyuszis csodás jelenése is Oscar-jelölést ért. Szurkolunk neki nagyon a hétvégén. Így vagy úgy, de nagyon megérdemelné azt a bizonyos díjat!


De Romain Griffin Davis is hatalmasat megy Jojo szerepében! A 13 éves kissrác élete első szerepében brillírozik. Simán méltó partnere tud lenni a nálánál tapasztaltabb, szintén meggyőzően teljesítő Thomasin McKenzie-nek.
Sam Rockwell pedig újfent bizonyítja, hogy az egyik legnagyobb karakter színész a kortárs filmművészetben!
Az ő szerepe pl. szintén zseniálisan lett megírva. A látens homoszexuális, kiszuperált, alapvetően jó szándékú, de teljesen agyament SS-tiszt figurája a film, és vele Waititi rendhagyó történetének emblematikus karaktere.


Rendkívül emlékezetes, ultra cuki, szívszorító, szórakoztató, elgondolkodtató mozi a Jojo Nyuszi! Nem biztos, hogy mindenkinél át fog menni a szűrőn, de hát Waititi már csak ilyen. Iszonyúan karakteres és bevállalós. Mint minden nagy művész! Mi pedig épp ezért szeretjük!

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése