2015. szeptember 28., hétfő

A kihalás szélén - Extinction


Nem „mozis” a nívó, na!
…s hogy az Extinction ’sutyiban’, csupán csak dvd-forgalmazásban kerül a nagyérdemű elé, abszolút érthető és jogos döntés…
A részint Magyarországon (!!!) forgatott posztapokaliptikus zombi-horror nem is igen váltja meg a világot, de nyilvánvaló hibái ellenére is hangulatos kis darab. 


Nincs új a nap alatt, embereink az embertelen állapotok közepette próbálnak túlélni. Láttunk már ilyet. A megvalósítás azonban az alacsony büdzsé ellenére (7 millió euró) teljesen korrekt, így Miguel Ángel Vivas rendező víziója végül is megfelelően, pofásan van tálalva. 


A film gyenge pontja egyértelműen Jeffrey Donovan. A színésznek valahogy nem áll jól az önfeláldozó apa szerep, s a drámai szcénákban sem igazán találja magát. Túlontúl statikus és szenvtelen a játéka…
Matthew Fox már kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújt, de mivel Donovan karakterére van kihegyezve a történet, a filmélmény összességében bizony csorbát szenved. 


A forgatókönyv klisés, de az írók ügyesen bántak a közhelyekkel, a feszültség jó ütemben adagolt, s ahogy haladunk előre a játékidőben, egy-két érdekes fordulat is bekövetkezik.
No persze a Jaume Collet-Serra által producerelt Extinction semmi újat nem hoz, mégis értékelendő, hogy az alacsony költségvetés ellenére az alkotóknak sikerült egy nézhető, vállalható munkát letenniük az asztalra. 


A dráma döcög, a színészi munka sem túl ’toppos’ – Quinn McColgan 13 éves létére tulajdonképpen egymaga lejátssza a színről a tapasztalt felnőtt kollégákat -, mégis működőképes A kihalás szélén; hangulatteremtésből ötösre vizsgázik a rendező, a világ vége – feeling „átjön”, a kihalt, hófödte táj remek ’díszletnek’ bizonyul… 

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése