2015. szeptember 21., hétfő

Hamupipőke - Cinderella


Az 1950-es rajzfilm mindmáig a Disney egyik emblematikus klasszikusa. 65 év távlatából is üde, bájos, friss, és nem utolsó sorban: rendkívül szórakoztató. 


…és hát van most ugye ez a „hullám”, sorra készülnek az epic mesék élőszereplős változatai. Hol kifacsarva, kicsavarva (Demóna; Tükröm tükröm), hol teljes egészében a 21. századi elvárásokhoz igazítva, fantasy köntösbe bújtatva (Hófehér és a vadász).
Mindezzel szemben a Disney szolidáris maradt ’a branddel’, konzervatív módon interpretált, s az élőszereplős verzióval hagyományőrző szerepet vállalt. 


Ez mind szép és jó, becsülendő, mert a konvencionális megvalósítás ellenére közel sem lett ódivatú a film. Viszont, épp úgy, ahogy a Disney korábbi nagy dobásából, a Jégvarázsból, a Cinderella-ból is hiányzik az a megnyerő báj és kellem, amely a „cég” korai klasszikusaiban megvolt. Ez a mese nem pulzál úgy, mint az ’50-ben készült rajzfilm. A herceg fess, de egy nyálgép, pipőke önfeláldozása pedig ennyire face to face inkább nevetséges, mint szívhez szóló. 


A CGI ügyes, de a giccses formulákat még a nagy Kenneth Branagh-nak sem sikerült elkerülnie. Sziruposság azért nincs, viszont túlrajzolt karakterek vannak szép számmal. És bár Cate Blanchett kiváló mostoha, Lily James Ella-ja (pipőkéje) kissé súlytalan…
Blanchett az, aki életet lehel a filmbe, de Helena Bonham Carter rövid felbukkanása is élményszámba megy. 


Szóval: nem rossz, nem rossz, de messze elmarad az 1950-es rajzfilm hangulatától. 

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése