2015. szeptember 3., csütörtök

Devoured


Greg Olliver jó arc lehet… Eleve jó arc az, aki blues - (Johnny Winter) és rock legendákról (Lemmy Kilmister) forgat ’documentary’-t. Nem is rossz alkotások azok, személyesek, emberközeliek.
Olliver Devoured névre hallgató 2012-es munkájának azonban már a promóciója is kifejezetten nyögvenyelősen indult. Először két fesztiválon debütált a film, aztán – valami ismeretlen oknál fogva – közel 2 évet pihent a fiókban.
Nem tudom mi állhatott a „csúszás” hátterében, de látva a végeredményt nem csodálkoznék azon, ha a stúdió bizalma ingott volna meg, s emiatt történt a késlekedés. Olliver horror-thriller zsánerbe tett kitérője ugyanis felettébb felemásra sikerült. 


Pedig a rendező helyenként ügyesen lavírozik. Olyan „independent” nagyágyúkat idéz, mint pl. Brad Anderson, ugyanakkor a Devoured minden egyes képkockájáról lerí, hogy Olliver azért még bőven kevés ehhez: nincs tapasztalata a horror terén. Pedig a sztori önmagában még okés is lenne, noha láttunk már azért jó pár ehhez hasonlót, nem beszélve arról, hogy a „csavar” is jó előre megjósolható, pláne, ha az ember otthonosan mozog a genre-ben. 


Adott egy USA-ban pincérnősködő mexikói nőci, Lourdes, aki azért dolgozik a nap 24 órájában, hogy elegendő pénzt tudjon összegyűjteni beteg kisfia operációjára. Munkahelyén, a furcsa, kissé kísérteties hangulatú étteremben azonban Lourdes egyre különösebb dolgokra lesz figyelmes.
Az öltöző szekrény mélyéből kinyúlik egy ismeretlen „kéz”, a hűtőkamra ajtaja „véletlenül” bezárul, s egy félelmetes, nem evilági alak jelenik meg egyre gyakrabban a szűk folyosókon… 


Az igazság az, hogy a direktor - még - nem bánik jól a horror-eszközökkel. Kicsit színpadias a „cucc”, pedig – ahogy említettem is – Olliver nem teljesen reménytelen eset; Brad Anderson nyomasztó A 9.szalag-jának hatása pl. abszolút mértékben érződik a munkáján, ami alapvetően nem rossz irány. A szereplőket azonban rosszul instruálja, s a dramaturgia is csetlik-botlik – bár ez utóbbi már inkább a forgatókönyv sara…
Az édesanya – beteg kisfiú közti dráma sem működik megfelelően, s sajnos A szégyentelenből ismerős Marta Milans teljesítménye is ingadozó - habár nem is kapott túl nagy teret, hogy kibontakoztathassa tehetségét.
Nem egy élből elvetendő mozi a Devoured, érezni benne valami kis egyedi ízt, ami a későbbiekre nézve bizakodásra adhat okot.
Ez most összességében azonban nem túl meggyőző…

45%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése