2015. szeptember 24., csütörtök

Bosszúállók: Ultron kora - Avengers: Age of Ultron


Már a 2012-es Bosszúállók esetében is soknak éreztem ezt a kissé kaotikusnak tűnő szuperhős armadát. …és hát az Ultron kora még inkább ráerősített erre a vonalra. Mindenből többet és még többet kapunk. Minimum kétszer annyi az akció és lélegzetelállítóbb a látvány (a 250 milliós büdzsé komoly fegyvertény). Mégsem tud többet nyújtani az Avengers – szuperhős különítmény ide vagy oda -, mint mondjuk egy „szimpla” Vasember mozi.
Persze a szórakozás garantált, de Joss Whedon rendező helyenként indokolatlanul túltolta a gázpedált: a CGI-orgia olyannyira gyors és tömény, hogy szinte már-már rezignáltságot vált ki a nézőből. 


Mégsem lehet elvitatni a film egyértelmű erényeit. Az Ultron kora ugyanis elsődlegesen egy rendkívül színvonalas akciómozi. Az alkotás közel 140 percéből minimum 100 akciózással telik, nincs nagyon üresjárat, ez pedig mindenbizonnyal tetszeni fog azoknak, akik egy ilyen jellegű mozizástól a látványt, a kalandot és a pörgős történetvezetést, valamint a dinamikát várják. 


A karakterek rendben vannak, ráadásul a főgonosz, Ultron is kellőképpen „setét” és vérmes – hiába, a Terminátor rideg dizájnja azért megteszi a hatást. Az X-men filmekből ismerős mutáns figurák is teret kaptak ezúttal: Higanyszál és a Skarlát boszorkány szerepeltetése jó ötlet volt, végre a Bosszúállóknak is fel van adva a lecke úgy isten igazából, már ami az "ellent" illeti. 


A Marvel-filmekhez képest az Ultron kora kifejezetten borús hangvételű, bár nyilván nem hasonlítható össze egy Nolan-féle Batman-mozival. Whedon igyekszik balanszban tartani az akciót, a humort, és a „drámát”, mégis – főként az előző részhez képest – a „sötét oldal” dominál, ami azok számára lehet szimpatikus, akik kedvelték pl. a legutóbbi Amerika kapitány etapot. 


Az azonban ismét nyilvánvaló – és itt utálnánk vissza az első bekezdésben tett Vasember-es megjegyzésünkre -, hogy Robert Downey Jr. nélkül a film fapadkát sem érne. Ő az, aki show-t csinál, ő visz dögöt az előadásba, ő maga a rock and roll.
Úgy tűnik azonban, hogy Vasember a következő részben már nem kap szerepet, s Whedon is kitáncol – most már biztosan – az Avengers-univerzumból.
Sok szempontból is izgalmasnak ígérkezik a Bosszúállók jövőbeni sorsa…

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése