2015. szeptember 11., péntek

Unfriended


Épp ideje volt már, hogy valaki újragondolja a found-footage alzsánert, és valami friss, egyedi megközelítéssel rukkoljon elő.
A grúz szrámazású Levan Gabriadze Unfriended c. soft horrorja teljes egészében egy monitoron, azon belül is a szinte mindannyiunk által használt facebook és skype felületeken, illetve a snapchat-en és az instán játszódik.
Na ugye, hogy ilyen nem volt még! Minden tekintetben interaktív az élmény!


Egy skype-os konferenciabeszélgetésbe kapcsolódunk be; az öt fiatal a napi ügyes-bajos szarságait beszéli meg egymással, majd hirtelen egy hacker csatlakozik a kollektívához, aki eleinte csupán félreérthető üziket küldözget a fiataloknak, majd egy szó szerint értendő halálos társasjátékra invitálja hőseinket.
Van itt kérem némi társadalom kritika is: a youtube-on kifigurázott egykori barátnő tragikus története, aki öngyilkosságot követett el a közszemlére tett kínos videó miatt. Így jár, aki bebaszva, összefosva fetreng a susnyásban és hagyja, hogy a haverjai lefilmezzék az i-phone-al…
Ez egyébként valós, elvileg történt már ilyen, nagy az isten állatkertje, na, ez van!


Gabriadze horrorja azonban mégsem több, mint egy remek, még megvalósításra váró, kiaknázatlan ötlet! Velős, határozott szocio-kórkép és kőkemény rettegés helyett ugyanis egy kifejezetten sablonos, thrillerbe hajló, butuska misztikummal hatni próbáló filmecskét kapunk. Sokkal több lehetőség volt ebben…
Ami viszont bravúros az egészben az az, ahogy a rendező csak és kizárólag az internet adta „eszköztárat” használja a történetmeséléshez. Így az infókat youtube-vidik, facebook adatlapok és chat ablakok segítségével csepegteti az Unfriended… a „csevegős” részeknél pedig külön jó kis dramaturgiai fogás, ahogy a szereplők hezitálnak egy-egy válaszüzenet elküldésén, folyamatosan újrafogalmazzák és átszerkesztik a mondandójukat.
Közben meg szól a Spotify-ról az éppen aktuális szcénához passzoló muzsika... 


Szóval egyrészről ügyes ez – technikailag mindenképp -, viszont a balga, szájbarágós mondanivaló és a klisés cselekményszövés felett képtelenek vagyunk szemet hunyni.
Ígéretes volt pedig…

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése