2015. szeptember 10., csütörtök

Írók a pácban - Loitering with intent


Végül is értjük Adam Rapp rendező filozófiáját… A direktornak nyilván a töke tele volt már a rengeteg művi Hollywood-i giccsből, besokallt a pátoszos nagyjeleneteket ész nélkül halmozó konzum drámákból és jóravaló indie filmesként igyekezett emberi módon ábrázolni a mai tengődő-lengődő 30-as, 40-es korosztály összes elbaszottságát és frusztrációját – a céltalanságot, az útkeresést, és az ezzel járó nihilt és kiábrándultságot.
Jelentjük: Rapp-nek sikerült, ugyanakkor nem ártott volna azért egy veretesebb forgatókönyv a „mutatványhoz”. Hiába jók ugyanis a karakterek, ha nem tudunk hozzájuk kellőképpen közel férkőzni... 


Vélhetően sokaknak lesz olyan érzésük az Írók a pácban megtekintése közben, hogy ez az egész valahogy sehová sem tart, öncélú, és ráadásul még igazi dramaturgiai ív sincsen; a rendezőnek viszont valóban sikerült elcsípnie a fentiekben taglalt életérzést. A „Nagy Alma” és az „amerikai álom illúziója” által ellehetetlenített fiatal felnőttek talajtvesztetten topognak egyhelyben és kallódnak a nagyvilágban; a tehetséges arcok elvésznek, a magamutogató, bugyuta redneck szörfös az, aki reality show főszerepet kap Jerry Buckheimer, Burkcheimer… - ááá, mindegy is – induló sorozatában…


Michael Godere és Ivan Martin párosa működőképes, Marisa Tomei, valamint a Frances Ha c. moziból ismerős Isabelle McNally pedig üde színfolt; s bár Sam Rockwell-t imádjuk – a kiváló színművésznek ezúttal csak egy haloványabb mellékszerep jutott -, ezúttal nem tud felülkerekedni a kissé egydimenziósra írt karakterén.
 

Rapp filmje szinte csak és kizárólag a hangulatra alapoz, így könnyen lehet, hogy sokan már az első 20 perc után ráunnak, s valami eseménydúsabb, konvencionálisabb mozgókép után néznek – abszolút értjük, megértjük -, de aki vevő a sok dialógussal operáló, finoman elmélkedős indie alkotásokra, az akár még örömét is lelheti a Loitering with intent-ben (az angol cím egyébként remekül summázza a film lényegét és esszenciáját).
Azért csak óvatosan!

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése