2015. szeptember 22., kedd

Kapj el, ha tudsz - Catch me if you can


Spielberg egyik legkompaktabb, legszórakoztatóbb mozija a Kapj el, ha tudsz, mely a kiválóan kidolgozott forgatókönyvnek, a feszes rendezésnek, és a két sziporkázóan nagyot alakító főszereplőnek, Leo DiCaprionak és Tom Hanksnek köszönheti elsősorban az elsöprő sikert.
Kiváló dialógusok, emlékezetes jelenetek („Csatlakozik?”), jó kis aforizmák…
Könnyed a hangvétel, ugyanakkor Frank Abagnale személyes drámája is remekül kiviláglik a vígjátékokat megszégyenítő fesztelenséggel elővezetett történetből.
Steven Spielberg életrajzi mozija minőségi kikapcsolódás, csodás jazz sztenderdekkel, óriási színészi teljesítményekkel (Christopher Walkenről majdnem megfeledkeztem, nézz oda…), és megnyerő hangulattal.
Ez a sztori bizony ordított a megfilmesítésért, és baromi jó kezekbe került! Szerencsés csillagzat alatt született!


TUDTAD, HOGY? 

Az igazi Frank Abagnale szerint a film eseményei nagyjából 80%-ban fedik a valóságot. 

Abagnale rendhagyó sztorija már régóta foglalkoztatta Hollywood-ot. 1981-ben kis híján el is kezdődött a forgatás, méghozzá Dustin Hoffmannal a főszerepben! 

A filmet 157 helyszínen forgatták, főként az USA északi területein, 52 nap alatt!

Frank Abagnale kezdetben nem nagyon lelkesedett az ötletért, hogy DiCaprio játssza a figuráját a filmben. Végül Leo teljesítménye messzemenően meggyőzte… 


Spielberg eleinte Johnny Depp-el szerette volna eljátszatni Abagnale szerepét. 

A 17 éves Frank azt hazudja a filmben Brendanak (Amy Adams), hogy 28 éves. DiCaprio épp ennyi idős volt, amikor a filmforgatás zajlott. 

Mrs. Abagnale háza ugyanaz a ház, amelyben ’91-ben az Örömapa első részét, ’95-ben pedig a Steve Martin film második részét forgatták! 


Abagnale egy interjúban elmondta, hogy sosem volt semmilyen kapcsolata az FBI-al, nem hívogatta őket karácsonykor, nem telefonálgatott önfeledten Carl Hanratty-val. Barátságot az ügynökkel csupán a közös munka során kötött. „Miért is tettem volna? Nem akartam, hogy az FBI lenyomozza, hogy hol vagyok.” Teljesen logikus…

A jelenet, amelyben Hanratty elfogja Frank-et, a történet szerint Franciaországban játszódik, a stáb azonban az észak-amerikai Quebec City-ben forgatta a szcénát. 

A Kapj el, ha tudsz mind a mai napig a Dreamworks 6. legjövedelmezőbb mozija a Shrek, a Shrek 2, a Ryan közlegény megmentése, a Madagaszkár és a Gladiátor után. 


…és akkor a cameo-k: az igazi Frank Abagnale szerepel a ’francia-szcénában’, ő a kabátos, sapkás fazon, aki DiCaprio-t a rendőrautó felé tereli. 

Spielberg fia, Max is feltűnik a filmben. Leo mögött ül a repülőn játszódó jelenetben. 

95%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése