2015. szeptember 23., szerda

Poltergeist - Kopogó szellem - Poltergeist


Hogy mennyire van szükség a klasszikusok újraértelmezésére?
Nagyjából semennyire. Eddig csupán néhány remake-nek sikerült a csoda, ha pedig csak és kizárólag a horror zsánert vesszük górcső alá… hát bizony itt a leggyászosabb a helyzet.  
Elég ha csak az erőtlen Gus Van Sant – féle Psycho újrára, a 2007-es tök felesleges Halloweenre, a 2006-os Ómenre, vagy a 2000-es évek első felében divattá vált ázsiai horrorok amerikanizált verzióira gondolunk. 


A 2015-ös Poltergeist láthatóan és érezhetően nem akar semmi egyebet, mint meglovagolni a mostanában nézők ezreit a vetítőtermekbe csábító soft-horror hullámot.
…igen, soft-horror, ugyanis a Poltergeist 21. századi remake-jében egy csepp vér sincs, de ami a legnagyobb probléma, hogy feszültség tekintetében is igen csehül áll a film. A klisés sokkeffekteknél jóval többre lenne szükség; egy-egy „váratlanul” érkező zaj-zörej még nem elég az atmoszférateremtéshez…


Gil Kenan korábbi munkái alapján (Rém rom; Szikraváros) simán benne volt a pakliban, hogy az új Poltergeist valami jó kis sötét, újszerű ghost-horror lesz, de a direktor csupán annyit mert „újítani”, hogy beemelte a sztoriba a 21. század meghatározó híradástechnikai eszközeit. Így a 2015-ös Poltergeist kislány karaktere doboz tévé helyett egy jóképű LCD monitorral néz farkasszemet, van egy csomó Apple logó a filmben, és a végjátékban egy drón is főszerepet kap, önmagában azonban túl sok funkciója nincs ezeknek a kütyüknek. 


A színészek legalább jók, főként Sam Rockwell fesztelen játéka emelkedik ki, de Rosemarie DeWitt és a Griffint alakító Kyle Catlett is minden tőle telhetőt megtesz.
Kenan igyekezett egy kis humort is belecsempészni a filmbe, ez a ’vonal’ egyébként – főként Rockwellnek hála – működik is.
…továbbá a fantasy-vá „leminősített” horror sem rossz ötlet alapvetően – bár így a „rocknak nem elég rock, pop-nak nem elég pop” klasszikus esete áll fenn -, mégsem áll össze kerek egésszé Kenan koncepciója.
„Ez a ház tiszta!” (?)

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése