2015. december 6., vasárnap

Az U.N.C.L.E. embere - The man from U.N.C.L.E.


…amíg Spielberg egy klasszikus, nagy ívű, epikus sztorit álmodott vászonra a hidegháború kezdeti időszakáról, addig Guy Ritchie - tőle nem szokatlan módon - jóval könnyedebb irányba mozdult, s a négy évadot megélt sikeres amerikai kémsorozatot, a The man from U.N.C.L.E.-t adaptálta.
Ritchie utolsó munkája, a Sherlock-sztori második része (Árnyjáték) már több mint 4 éves, így a filmes társadalom, s a rajongók egyöntetű izgalommal várták a direktor tulajdonképpeni come backjét. Az U.N.C.L.E. embere azonban több szempontból sem váltja be a hozzáfűzött reményeket.


Egyrészt, a direktor eddigi munkásságának ismeretében joggal gondolhattuk, hogy legfrissebb mozija egy csavaros, agyas kémfilm lesz. Ezzel ellentétben azonban szinte teljes egészében a külcsín viszi a prímet! Szó se róla, e tekintetben frankón vizsgázik a film: a ’60-as évek miliőfestése zseniális, működik a retró feeling, de valós tartalommal nem igazán sikerült megtölteni a történet keretét.
A coolsági mutató az egekben, de ennél többre ezúttal nem futotta a britek kult rendezőjének. 


Az „acélember”, vagyis Henry Cavill kitűnő választás volt a főszerepre, annyira sármos és vagány, amennyire egy tökös titkos ügynöknek lennie kell. Az az igazság, hogy simán lepipálja eleganciában James Bondot!
Ezzel szemben Illya (vagyis Armie Hammer) már csak egy középszerű – ruszki - sztereotip karakter. S bár Hugh Grant felbukkanása örvendetes, a nagy egészhez ő sem tud sokat érdemben hozzátenni.  


A bravúr tehát elmaradt…
A The man from U.N.C.L.E. nézhető, de az átlagosnál csak picit jobb mozi.
Szép és időnként egészen ötletes akció szcénákkal kápráztatja el a nézőt, de mivel a karakterei kifejezetten egydimenziósak, a forgatókönyve pedig icipicit elnagyolt és felületes, ezért nem tud úgy hatni, mint a direktor korábbi munkái. 

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése