2015. december 30., szerda

Kábszer - Dope


A Dope kiváló példája annak, hogy ha sikerül frankón ’ráülni’ a flow-ra, akkor abból egészen frappáns dolgok születhetnek.
Rick Famuyiwa már a 2000-es évek eleje óta igyekszik filmjeiben a lehető legautentikusabban bemutatni a fekete-szubkultúrát, a hip-hopot és a ghetto életérzést. Korábbi munkái azonban (sem a Brown sugar, sem az Our family wedding) nem voltak annyira erőteljes, egységes alkotások, mint a Dope.
…amely kiválóan hozza a ’90-es évek MTV-hangulatát, nagyon erős soundtrackkel bír – amikor a srácok Nas The world is yours-ára bicajoznak hazafelé, na az kurvára menő -, és mindemellett klassz párbeszédekkel és remek karakterekkel operál. 


A fiatal fekete Malcolmnak saját punk bandája van, szenvedélyesen rajong a ’90-es évek hip-hopjáért; érzi magában a potenciált, így szeretne a Harvardra jelentkezni, de a közeg, a „Gödör”, vagyis a gettó, ahol él, nem enged a szorításból…
Malcolm többnyire két jó barátjával, Jibbel és a leszbikus leányzóval múlatja az időt. A fiatalok világmegváltó terveiket szövögetik, önmegvalósítanak, miközben azért persze akadályokat is gördít elébük az élet. …amikor pedig az ölükbe pottyan a „zsákmány”, vagyis egy koksszal teli hátizsák, megpróbálnak betörni a drogpiacra… 


A Puff Daddy és Pharrell Williams által producerelt Dope nagyon ügyesen lavírozik a zsánerek között. Briliáns dialógusokkal tarkított vígjáték, ügyefogyott gengszter sztori és felnövéstörténet egyben!
Shameik Moore nagyszerű a főszerepben, de a mellékkarakterek is hasítanak. Nakia szerepében pl. Lenny Kravitz lányát, Zoe-t láthatjuk, de Blake Andersonnak, a szétszívott agyú dílernek is köszönhetünk egy-két emlékezetes szcénát. A hőn áhított „niggerezésért” vívott szócsata pl. zseniális!
Famuyiwa perspektívája, „ahogyan” elmeséli a történetet, szintén külön megér egy misét! Mellőzi a demagógiát, s a szájbarágós üzenetet... A direktor minden egyes apró szegletét ismeri ennek a közegnek, az összes hátulütőjével és negatívumával együtt, mégis egy mérhetetlenül könnyed és jó kedélyű filmet rántott össze – nincs szenvelgős feka-dráma, drog-tragédia, sem okító jelleg.  


Egyetlen hibája a Dope-nak, hogy érzésem szerint picit hosszúra szabták a játékidejét - a feszesebb szerkesztés üdvözítőbb lett volna!
Ennek ellenére Rick Famuyiwa mozija üde színfoltja a 2015-ös év filmtermésének!
Kiváló zenék, nagyszerű karakterek, God bless the ’90s!!! 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése