2015. december 7., hétfő

Kész katasztrófa - Trainwreck


…nem véletlen tartják a pasit az újkori komédia koronázatlan királyának. Judd Apatow ugyanis tudja és érti - érzi - a műfaj minden csínját-bínját! Nem idétlenkedik, hanem „viccet csinál”, a figurái pedig hétköznapi hús-vér emberek.


Szinte nem is lehet olyan Apatow-mozit említeni, amelyben csetlő-botló dialógusokat hallanánk. Nála mindig minden a helyén van, és mégsem érezzük azt, hogy mindez egyfajta katonás fegyelemből fakad. Pedig nyilván „lazázni” sem lehet csak úgy tessék-lássék, ahhoz is kell a ’stíl’ és az átgondoltság… Egy nagyjátékfilm esetében legalábbis biztosan!


A rendező-producer zseni kiválóan instruálja a színészeit. Ezért van, hogy az egyébként klasszikusan „dilibogyó” karakter Bill Hader annyira jó tud lenni egy ilyen kevésbé extrovertált szerepben, hogy fel sem merül az emberben: „bassza meg, ez, meg ez mennyivel jobb választás lett volna”…
No de a Kész katasztrófa kulcsfigurája mégis a „kötött” testalkatú Amy Schumer, aki saját, különbejáratú, szatirikus, önreflexív Comedy Central-os szkeccs sorozatával már 2013-ban megvette kilóra az amcsikat. A fene gondolta volna azonban, hogy mindenféle gond nélkül képes elvinni a hátán egy 120 perces mozifilmet is! Pedig igen! Amy „átüt”, méghozzá elég határozottan, hozzá képest Bridget Jones is csak kispályás műkedvelő. Persze nem is ugyanabban a ligában játszik a két maca…


Amy Schumer forgatókönyve – mert, hogy biza azért is a színésznő felel! – kellően erős, és karakterközpontú. Bár a szkript a klasszikus romkomok struktúráját követi, mégis ott van benne az a nagy adag plusz, ami miatt nem fogjuk egykönnyen kitörölni a filmet az emlékezetünkből. 


Először is: intelligensek a poénok! Oké, Amy sokat káromkodik, de a vulgaritásnak van szerepe, van funkciója, nem csak ad hoc felböfögött „bazdmegeket” és „lófaszokat” kapunk!
…továbbá iszonyúan jók a mellékkarakterek! Elég ha csak Tilda Switon „finoman” arrogáns figurájára gondolunk, vagy Ezra Millerre, aki a film második felében produkál Amyvel egy felejthetetlen jelenetet. És ne feledkezzünk el magáról a kosáristenségről, LeBron Jamesről sem, aki önmagát alakítja Bill Hader figurájának aggódó – aggodalmaskodó – spanjaként. Ez a „vonal” is telitalálat! 


Apatow a film első harmadában módszeresen ízekre szedi karaktereit, majd aztán szépen akkurátusan ismét felépíti őket. S mindezt nagyon ízlésesen, és érzékletesen teszi! Ez az, amire csak ő képes! A Kész katasztrófa úgy tud borzasztóan realisztikus és emberközeli lenni, hogy közben minden romkomos sablont felvonultat. Kliséket nem klisés módon tálalni pedig… no az kérem a teljesítmény!!!
Judd Apatow! Ezennel – ha csak képletesen is, de – megkoronázunk!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése