2015. december 1., kedd

A célkereszten túl - Beyond the reach


Azt már nagyjából a Tőzsdecápák óta tudjuk, hogy Michael Douglas csuklóból kurva jól hozza a vérgenyó üzletember archetípusát. Így Jean-Baptiste Léonetti félresikerült thrillerének negatív figuráját nyilván játszi könnyedséggel, rutinból formálta meg, pláne, hogy ennek a karakternek bizony nincs „lelke”, s a filmben nincsenek valós ok-okozati összefüggések – már ami a történet „fordulatait”, s a szereplők motivációit illeti. 


Szóval ’Gordon Gekko’ vadászni megy, mégpedig a Mojave sivatagba; az űzött vad pedig – egy apró kis „incidensnek” köszönhetően - az a fiatal helybéli srác lesz, akit a vérszomjas, gátlástalan üzletember a túra nyomkeresői posztjával bízott meg. 


Egy jóféle kétszereplős feszült thriller helyett A célkereszten túl végül egy olcsó Mercedes kampányfilmmé silányul, amelyben valószínűleg maguk a szereplők sem nagyon tudják, hogy mégis mi a faszért kóvályognak fel-alá a tikkasztó hőségben… 


Léonetti borzasztó rossz ütemben vezényel, nincs felépítve a történet, nincs valós suspense, s Douglas papán kívül egész egyszerűen nincs igazi főszereplője a mozinak – igaz, ő is olyan, mint a levitézlett Rutger Hauer -, Jeremy Irvine (A háború démonjai; Hadak útján) pedig... hát igen, ő is rettenetesen súlytalan ezúttal…


A Beyond the reach végül a legótvarabb b-mozikra jellemző „fordulattal” zárul, teljesen megmagyarázhatatlan módon, értelmetlenül, ad hoc.
Már Gordon Gekko sem a régi…

30%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése