2015. december 5., szombat

Kémek hídja - Bridge of spies


…nem a Kémek hídja a valaha volt legjobb Spielberg-mozi, a Tom Hanks nagyszerű játékával és Coenék jellegzetes humorával felvértezett Bridge of spies azonban végre ismét a mester jobbik formáját mutatja! Nem olyan izzadságszagú, mint a direktor előző két rendezése (Lincoln; Hadak útján), ráadásul a fajsúlyos téma ellenére helyenként egészen humoros, könnyed és „játékos”!
A humor minden bizonnyal a Coen-tesók szíves közreműködésének köszönhető, a két agyament felel ugyanis a film forgatókönyvéért! …és hát hidegháborús téma ide, „based on true story” oda, Coenék nem tudtak kibújni a bőrükből, s a rájuk jellemző szellemességgel mesélik el James Donovan, a brooklyni védőügyvéd nem mindennapi sztoriját. 


…szinte teljes egészében Tom Hanksre van kihegyezve a történet, aki határozottan, de nem tolakodóan, sajátos eleganciájával dominál! Ez a pali maga a nagybetűs „színművészet”! Spielberg kitűnően választott főszereplőt, s a két nagyágyú negyedik kollaborációja ismét remekül sült el!  


A Kémek hídja - Spielbergtől szokatlan módon - kifejezetten ráérősen bontakozik ki. Mivel azonban a Rudolf Abelt megformáló Mark Rylance és Hanks között kiválóan működik a kémia, s a két színész egészen parádés közös jeleneteket produkál, a felvezetés is emlékezetes, épp úgy, ahogy a Berlinben játszódó, mozgalmasabb "második félidő"! Rylance egyébként a kortárs angol színház egyik legtehetségesebb művésze, és hát – nem meglepő – a vásznon is kitűnően „funkcionál”! …Hanks pedig mesterien reagál erre a tipikusan „brit”, visszafogott, mértéktartó, eszköztelen színjátszásra. 


Habár a jellegzetes „spielbergi pátosz” és sziruposság - szerencsére - háttérbe szorul, a rendező végül mégiscsak levonja a maga kissé szájbarágós, felszínes konzekvenciáját: humanitárius gondolkodás mindenek felett! Álláspontja azonban az együgyű szentimentalizmus ellenére is teljes mértékben akceptálható – sőt mi több, szimpatikus perspektíva!
Ráadásul Spielberg érzékletes, kifejező képekkel nyomatékosít: az s-bahn és a brooklyni magas vasút „kettőse”, s a berlini falat megrohamozó, majd végül agyonlőtt szerencsétlenek, valamint a kerítésen játszi könnyedséggel átszökkenő new yorki suhancok párhuzamba állítása remek mozgóképes ellentét! 


Esztétikus, kifinomult mozi a Kémek hídja! A körmödet ugyan nem fogod lerágni a megtekintése közben, de a megkapó sztori, a régi vágású ’stíl’ és történetmesélés biztosan megnyer majd magának!
James Donovanra pedig nem csak a neje, hanem mi nézők is rettentően büszkék vagyunk!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése