2015. december 31., csütörtök

Hidden


Kamaradrámába oltott horror? Poszt-apokaliptikus klausztrofób thriller?
Mindegyik egy picit…
A ’Duffer Brothers’ néven futó rendező páros, vagyis Matt és Ross Duffer szerzői bemutatkozása rendkívül ambíciózus kis mozi; „kis” mozi, kis pénzből, rövid játékidővel… 


A 3 tagú család egy földalatti óvóhelyen húzza meg magát „a tragédia” után; immáron 10 hónapja bujkálnak az őket fenyegető veszély – a „szuszogók” - elől. Sokáig nem tudjuk, hogy mi történt „odakint”, Dufferék jó ütemben beékelt flashbackek segítségével adagolják az infót. Működik a suspense, bazira feszült a légkör.
A kis family saját kis szabályrendszer szerint él a föld alatt, ezt az elszeparált „makrovilágot” pedig a direktor duó kiválóan mutatja be! Érdekes, de a drámai él a leghangsúlyosabb, így az utolsó negyed óra b-kategóriás horror-elemei csorbítják is az élményt rendesen… kár érte, mert egészen odáig nagyszerűen építkezik a film, érezhető, hogy a Duffer-tesók a Wayward Pines-os meló során (az írói stáb oszlopos tagjai voltak) sok kis ügyes húzást, filmes praktikát lestek el M. Night Shyamalantól.
Az indiai rendező hatása erősen érződik a Hidden hangulatán és eszköztárán; a végjátékban jön is menetrendszerűen a tipikus „shyamalanos csavar”, amelyet bár ügyes előkészítés előz meg, mégsem üt akkorát, mint kéne. 


A Hidden ügyes, frappáns, de a Duffer Brothers formanyelve még nem elég kiforrott. A potenciál erősen ott van bennük, s biztos vagyok abban, hogy fognak ők még csillagos ötös horrort készíteni!
Bemutatkozásnak az Alexander Skarsgard kiváló alakításával megtámogatott Hidden azonban pont megfelel, összességében nincs okunk panaszra! Helyenként ugyanis kurvára ránk hozza a frászt a „szuszogók” konstans… szuszogása…
Tisztességes meló! 

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése