2019. január 28., hétfő

Bohém rapszódia - Bohemian Rhapsody


Oké, Oliver Stone is elhazudta a Doors-filmet, viszont irgalmatlan erős filmélménnyel kompenzált. És akkor már ki a fenét érdekeltek az apró-cseprő csúsztatások. Hogy Jim Morrison valójában nem egy eszelős, konstans betépett, egydimenziós rock sztár volt, hanem akadtak azért – nem is csekély számban – józan, higgadt pillanatai.


…a Bohemian Rhapsody-nak kétségkívül vannak erőteljes momentumai – igen, elsősorban Rami Malek kivételes alakítására célzok -, amellett viszont nem lehet elmenni szó nélkül, hogy a film mennyire felszínesen kezeli a zenekari létet, a zenekari tagok közti viszonyrendszert és működési mechanizmusokat.
Teljességgel valószerűtlen például, ahogyan Bryan Singer a zeneszerzés folyamatát és a zenekari tagok kommunikációját megjeleníti.


És attól, hogy a Bohemian Rhapsody a biopic-ek kitaposott mezsgyéjén halad, még nem kellene elbagatellizálnia egyébként korántsem bagatell dolgokat.
Például főhősének személyiségét. Freddie Mercury jelleme kifejezetten egyoldalúan, felszínesen kerül bemutatásra.
Hogyan lett Mercury-ból muzsikus? Hogyan viselte későbbi betegségét? Milyen ember volt a lesajnált „paki” valójában? Sajnos ezekre a kérdésekre nem kapunk kielégítő választ. 
S ha nem lenne Malek valóban parádés alakítása, akkor nem vagyok biztos benne, hogy ilyen nagy figyelem szegeződne a filmre.


A technikai Oscar-jelölések rendben vannak, hisz a hang tényleg kivételes, és Rami Malek színészi munkája is vita nélkül megérdemli a nominációt. A legjobb film kategória azonban mindenképpen túlzásnak hat. Még akkor is, ha összességében egy korrekt mozival van dolgunk.
Korrekttel, de sekélyessel. Freddie Mercury és a Queen jóval többet érdemelt volna annál, hogy az alkotók csupán jó tanuló módjára mondják fel a leckét. 


A lódítások felett még csak-csak szemet hunyna az ember, elvégre mégis csak egy filmről van szó, ugyanakkor fáj belegondolni, hogy egy összeszedettebb, mélyebb forgatókönyvvel mennyivel grandiózusabb élményt nyújthatott volna az alkotás. És mennyivel nagyobbat – még nagyobbat! – játszhatott volna Malek!! ...és sajnos Singer színes, harsány, stilizált képei is zavaróak picit! Ez nem egy X-men mozi, tisztelt rendező úr!


A Live Aid koncert dübörög, szenzációs, ahogy a készítők levették minden egyes részletét az eseménynek, ugyanakkor itt sincs meg a „wow” érzés.


Letudták a fazonok, Malekkel meg baromi nagy szerencséjük volt! Maradjunk ennyiben…
A Queen ettől a filmtől is Queen marad, önálló entitás, zenei tünemény. A Bohemian Rhapsody pedig nem tud hozzá tenni semmit ehhez a kivételes jelenséghez. S még csak azt sem éri el, hogy a megtekintése után fejvesztve rohanjunk a virtuális lemezboltba megvenni a zenekar kultikus lemezeit, s elmélyedjünk úgy igazán a Queen munkásságában, s ne csak az emblematikus slágerekre irányuljon sokadszorra a figyelem. Egy korrektül összerakott egylemezes best of. Ilyen a Bohemian Rhapsody.

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése