2019. január 7., hétfő

Eighth Grade


Annyi mindent elmondtak már a coming-of-age zsánerben. Annyi féle fiatal sorsot láttunk. Bukdácsoló tizenéveseket, esetlen kamaszokat, a pótapai szigor árnyékában tapogatózó fiatalokat, rebellis tinédzsereket…


Az általános iskola nehézségeivel azonban még sosem szembesítettek minket ennyire hitelesen.
A „middle school” az első nagy kihívás az életben, a szocializáció és az önkeresés első jelentős stációja.
És mint olyan, totális horror.
Az ember kiszolgáltatottan bolyong a számára idegen közegben, igyekszik túlélni, megfelelni, eleget tenni... 


De mi van, ha folyton kudarcot vall? Ha a rendszer kiveti magából? Ha mondjuk nem ő az osztály legszebb csajszija, vagy a legmenőbb sráca? Ha nem ő „Miss Igéző Szem”, s csupán a „legcsendesebb diák” titulus jut neki. Mi van, ha nem övezi olyan szeretet, és rajongás, mint a kiváltságosokat? Ha kívülállóként kell végig kínlódnia az általános iskola 8 évét?  
Igen, ez az a horror, amiről beszéltünk!


Bo Burnham elsőfilmes rendezőként - férfiként – zseniálisan tapint rá a lényegre. Hogy milyen pattanásos, kicsit koordinálatlan mozgású tinilányként csetleni-botlani, kóvályogni a suli folyosóján, s a menő csajszik céltáblájaként létezni nap, mint nap. Hogy mennyire nehéz kapcsolatokat építeni az élet azon fázisában, amikor a kommunikáció első lépései is borzasztóan nehezen mennek. Amikor nem tudjuk, hogyan fejezzük ki magunkat, s nem vagyunk tisztában sem önmagunkkal, sem a képességeinkkel/készségeinkkel. Hogy a gyerekek pozícióharcánál kevés szemetebb dolog van a világon – még a felnőttek sem képesek ennyire kegyetlenül kiközösíteni és lelki terrorban tartani egymást.


Az Eighth grade a makulátlan gyermeki lélek „bepiszkításáról” szól. Hogy a tisztaság, a naivitás és a jóindulat mennyire nem kifizetődő manapság. No persze Burnham levonja a maga kissé tipizált konzekvenciáit, de azt is nagyon őszintén, és meggyőzően teszi.


Elsie Fisher ugyan nem nyert ma hajnalban Golden Globe-ot, de mindez nem változtat azon a tényen, hogy nagyszerű, kirobbanó alakítást nyújt Kayla szerepében.
Az édesapát megformáló Josh Hamilton is remek! Karaktere által a gyermeküket egyedül nevelő szülők helyzetét is vázolja a film. Amerikaiasan – hogy máshogy? -, de nem elhazudva a helyzet nehézségeit és viszontagságait.
Nagyon megkapó az Eighth Grade igazmondása! Hogy nyíltan beszél a kora tizenévesek szexuális érdeklődéséről. És amellett, hogy alig 90 percben átfogó képet ad az életszakasz sajátosságairól, jellemző szituációiról és meglehetősen feszkós hangulatáról, az instán szocializálódott generációval kapcsolatban is érdekesen, szókimondóan nyilatkozik. 


A Lady Bird mellett az Eighth Grade a 2018-as év legklasszabb coming-of-age mozija! Sőt, az utóbbi években biztosan nem készült ennyire őszinte, lelkiismeretes film a témában!
Gucci!!!

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése