2019. január 15., kedd

Testvérlövészek - The Sisters Brothers


A francia fenegyerek, az elemi erejű A próféta és a Rozsda és csont rendezője Jacques Audiard betette a lábát Hollywoodba! De még milyen elegánsan! Azt ígérte, nem lesz meghasonulás! Hiába forgat westernt – amely ugye tipikusan amerikai zsáner -, túl fog lépni a műfaj keretein!


És Audiard igazat szólt, a The Sisters Brothers ugyanis rendhagyó, atipikus western! Pedig a zsáner jellegzetes motívumait sem sinkófálja el. A francia direktor fegyverropogás közepette indítja a filmjét, hogy aztán valami egészen szokatlan irányba vigye a cselekményt. Olyan irányba, amely a műfaj konvencióitól és sematikus narratívájától távol esik.


Hőseink az aranyra hajtanak, a sztori a kaliforniai aranyláz idején játszódik. Két fejvadász, a Sisters testvérek erednek feljebbvalójuk, a titokzatos kapitány utasítására Hermann Kermit Warm, a roppant tehetséges vegyész nyomába, aki egy új, de felettébb veszélyes eljárást dolgozott ki, amellyel igen hatékonnyá és produktívvá válhat az „aranymosás”.


Kezdetben a testvérek, azaz az üldözők viszontagságos útját követjük nyomon. ...és a frappáns, ötletes forgatókönyvnek, valamint John C. Reilly és Joaquin Phoenix lenyűgöző játékának köszönhetően már ezen fejezetek alkalmával sem unatkozunk. Később azonban még érdekfeszítőbbé válik a cselekmény, hisz több izgalmas ritmusváltáson is keresztül megy a történet. Audiard drámai húrokat (is) penget, de a fekete komédia, és az abszurditás sem áll távol tőle. 


Kapunk hát egy filozofikus hangvételű, de igen dinamikus westernt – ami inkább csak nyomokban western -, a történetmesélés különös ritmusának hála pedig olyan érzésünk is lehet, mintha egy Steinbeck regény kellős közepébe csöppentünk volna, tele tragikus múltú szereplővel, összetett, komplex karakterrel.


A film második felének melankóliája kiválóan fuzionál az addigi fanyar, komikus attitűddel.
Audiard-ot nem véletlen jutalmazták a Velencei Filmfesztivál Ezüst Oroszlán díjával (a legjobb rendezőnek járó kitűntetés), hiszen képes volt koherens egésszé gyúrni ezt a kivételes műfajkavalkádot. A The Sisters Brothers egyszerre szórakoztat, egyszerre gondolkodtat el. S meglepő fordulatokkal és dramaturgiai húzásokkal rántja be a nézőt különös, egyedi világába.  


A film március 28-án debütál a hazai mozikban! Érdemes lesz bevésni a naptárunkba a dátumot!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése