2019. január 18., péntek

The Old Man & the Gun


Redford valamikor még 2017 tájékán beszélt arról, hogy soha többé színjátszás. Aztán tessék! A The old man and the gun-ban Golden Globe-ra jelölték, s úgy fest újabb filmek is szerepelnek a jövőbeni tervei között.
E tekintetben tehát mindenképp van párhuzam a két karakter között. Ahogy az „idős férfinek” a bankrablás, úgy Robert Redford számára a filmezés a hóbort, amelyről 82 évesen sem képes lemondani.


És oké, picit nyugger ez a mozi, de rég ábrázolták már a „nyuggerséget” ennyire megkapóan és jólesően a vásznon. Ráadásul Robert Redfordnak még mindig varázslatos a kisugárzása. Az a tekintet, az a nézés, azok a gesztusok…
S az ő titokzatos, gáláns, elegáns, stílusos sármja remekül passzol David Lowery szórakoztatóan csoszogós történetmeséléséhez.


Viszont akik a szinopszis alapján azt képzelik, hogy a Vén rókákhoz hasonló bukdácsolásról van szó, rossz nyomon járnak. Egyrészt egy valós személy valós (?) történetét mondja el az Old man and the gun, másrészt Lowery sokkal líraibb, mint a Freeman-Caine-Arkin trió által levezényelt Zach Braff mozi.


Forrest Tucker izgalmas figura, akit a bankrablás tart életben. Fél életét lakat alatt töltötte, s összesen 16-szor szökött meg különféle büntetés-végrehajtási intézményekből.
Nos, ezt a különleges, kétségkívül szenzációs karaktert Lowerynek sajnos nem sikerült teljes egészében kibontania. Mentségére legyen szólva, nehezen is passzolt volna a film keserédes atmoszférájához a lélek-boncolgatós hangvétel, ugyanakkor mégis marad bennünk hiányérzet. Jó lett volna többet megtudni Forrest Tuckerről.


Redford viszont ennek ellenére is nagyot megy! Egyrészt övé az érdem, hogy a The old man and the gun-t biztos megőrizzük majd a jó emlékezetünkben. Másrészt ott a kiváló szereplőgárda… Akik sajnos csak asszisztálni tudnak Redford one man show-jához, de ahogy mondani szokták, nagyban emelik jelenlétükkel az est fényét. Casey Affleck talán most haloványabb a megszokottnál (igaz a kissé szürkére írt karakter nem is biztosít neki túl nagy mozgásteret), Danny Glover, Tom Waits és Sissy Spacek jelenléte azonban kifejezetten örömteli! Spacek-el eleve rég találkozhattunk már mozifilmben, és – nem meglepő - hosszú idő után sem okoz csalódást!


Bizonyos értelemben kissé tétova és bizonytalan mozi a The old man and the gun. Csak úgy, mint egy idős ember mozgása, léptei… A film azonban, Redfordnak hála ellenállhatatlanul sugárzik, és akad itt egy csomó ügyes, emlékezetes jelenet is kérem! A bolti (nem) lopás, az Affleckkel való közjáték a pub mellékhelyiségében, vagy Tucker 16 szökésének montázsa a végjátékban.
Szerettük! Nem zseniális, nem katartikus, de „jó film”.

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése