2019. január 28., hétfő

Hangosan dobogó szívek - Hearts Beat Loud


…és akkor hozzuk az év – szerintünk – legklasszabb zenés filmjét. Ami nem olyan teátrális, mint a Csillag születik, nem olyan harsány, mint a Bohemian Rhapsody, viszont mindkét sikerfilmnél őszintébb, és „egyenesebb” mozi, tele szívet melengető pillanattal, remek zenékkel, és emberi gesztusokkal.


A tavalyi Sundance-en bemutatott, a közönség és a kritikusok által egyaránt nagyon kedvelt zenés indie filmben az egykor rock sztár babérokra törő, de végül egyéb okokból zajos sikert nem arató apuka alapít bandát tizenéves lányával. (Mennyire zseni a név már: We are not a band!)
És hát persze konfrontálódnak, majd összerázódnak, majd megint picit konfrontálódnak, ahogy az lenni szokott, Brett Haley mozija azonban nem hazudik és nem beszél mellé. A plakáton szereplő „The feel good movie we need right now” szlogen igazat szól!


És amellett, hogy stílusos indie mozihoz kiváló indie pop dukál, a film afféle felnövéstörténetként is funkcionál. Ugyanis mind a művész lelkülettel bíró – összetett személyiségű - édesapa, mind pedig a művészi pálya és a tisztes polgári életút között vacilláló tinédzser lány olyan perióduson megy keresztül a film cselekménye során, amely mindkettejük számára sorsfordító mérföldkő, s mindkettejük lelkében, életében mély nyomot hagy.


A tengerentúlon kultikus figuraként számon tartott Nick Offerman szenzációs a zenebolond apuka szerepében! Egyrészt miatta, másrészt a független filmes miliőnek köszönhetően működik olyan remekül a Hearts beat loud, amely bátran, meglepő természetességével kezeli pl. a tinédzserkori homoszexualitást – úgy, hogy kicsit sem érezzük kellemetlenül magunkat heteróként az ominózus, egyébként ízlésesen megkomponált jelenetek közben. 


Mert ebben a filmben tényleg minden nagyon emberi és minden nagyon szerethető!
Jó viszontlátni Blythe Dannert, Toni Collette-et, és Ted Dansont, s jó elmerülni a fülbemászó indie pop nótákban. Az Everything must go fő riffje például egymaga sokkal ötletesebb és megkapóbb, mint a Lady Gaga – féle Shallow, s a történetben is jóval több szív és lélek van, mint a tavalyi év két körberajongott zenés mozijában, a Bohemian Rhapsody-ban és a Csillag születikben.


Apu bandájában játszom!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése