2019. január 14., hétfő

Madarak a dobozban - Bird Box


Nem kellett sokat várni, hogy a Netflix, az egyébként számos sikeres projektet – sorozatot, filmet – követően, ténylegesen a csúcsra érjen. De ki hitte volna, hogy egy posztapokaliptikus thriller lesz az aranytojást tojó tyúk (jelen állás szerint a legnézettebb film a Netflix fennállása óta)?
Josh Malerman 2014-ben hatalmas sikert aratott Bird Box c. regénye nyilvánvalóan nem kerülhette el a megfilmesítést, a Netflix bábáskodása, Susanne Bier rendezőnő személye továbbá az illusztris szereplőgárda pedig valóban jót ígért. Pláne, hogy a regény maga sem rossz – minőségi szórakozás, tisztességes írói munka.


Meglepő módon azonban a Golden Globe és Oscar nyertes dán rendezőnőnek csak egy jó közepes ujjgyakorlatra tellett. Mintha az Egy jobb világ összes szentimentális túlkapását – amelyet egyébként akkor sem bírtunk nála annyira – átmentette volna ide, idomulva (?) az amerikai közönség ingerküszöbéhez.


Amúgy a sztori – mint már említettük – nagyjából okés, s a film sem indul rosszul. Valamiféle idegen entitás kezdi tizedelni a földlakókat, olyasféleképpen, mint Shyamalan Eseményében, csak jóval kevesebb parodisztikus vonással. Azaz: ami az indiainál nem működött, működik Biernél. A sztori hangulata elkap, magával ragad. Csak hogy a kezdeti lendület nem képes kitartani a 120 perces játékidő végéig. Még úgy sem, hogy a rendezőnő minden lehetséges narratív és dramaturgiai figcsit bevet. (Akad is logikai baki szép számmal…)
A fordulatok azonban kiszámíthatóak, a hangsúlyok eltolódnak, s a cselekmény végül unalomba fullad. Pedig Bier valóban nagyon igyekszik, és még azt is elhisszük neki, hogy a szívügye volt az adaptáció. Mégis nyögvenyelős és izzadságszagú lett a végeredmény.


S hiába játszanak kiválóan a sztárok – Tom Hollander, John Malkovich és a valóban szuggesztív és karakteres Sandra Bullock -, a Madarak a dobozban nem tud igazán több lenni a hasonszőrű alkotásoknál.


Vigyázat, nagyobb a füstje, mint a lángja! A „testvérfilm”, a Hang nélkül, sokkal invenciózusabb, sokkal bátrabb!

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése