2019. január 10., csütörtök

Calibre


A Netflix „britt-országra” is rátette a kezét, s ezúttal az első filmes Matt Palmernek szavazott bizalmat, hogy elkészíthesse saját forgatókönyvéből ezt a szeles-esős, nyugtalanító thrillert.
A történet két jóbarát hétvégi kiruccanását követi nyomon. Nagyvárosból a kis városba. Helyesebben: nagyvárosból a vidékre. A gumicsizmás, latyakos vidékre. Ahol helyi kiskirályok – birtokosok – uralkodnak, és írják a szabályokat.


Vaughn hamarosan apa lesz, így kijár neki a buli, a barátjával, Marcus-szal töltött víkend, távol az urbánus közegtől. Az érkezés után a srácok rögtön bele is vetik magukat az éjszakába, IPA-t vedelnek, majd másnap – kissé másnaposan – nyakukba veszik az erdőt, hogy Marcus kedvenc elfoglaltságának, a vadászatnak hódoljanak.
Néhány óra elteltével célba veszik a nagy agancsost. A kissé amatőr Vaughn lövése azonban célt téveszt, s szarvas helyett egy arra kószáló kisgyereket lő agyon. Akinek hamarosan az édesapja is feltűnik. Vaughn természetesen sokkot kap, miként az apa is, aki elkeseredésében felkapja a földön heverő fegyvert és Vaughn-ra szegezi. Marcus azonban nem teketóriázik – barátja védelmében - a távolból tüzel, s így már nem csak a gyermek fekszik holtan az erdő kellős közepén, hanem annak édesapja is.
A faszik tehát irtó nagy slamasztikába kerülnek, pláne miután kiderül: a helyi oligarcha, Logan egyik közeli hozzátartozója volt a kisfiú és a férfi.


A Calibre tulajdonképpen egy rém egyszerű, de épp ezért abszolút reális „veled is megtörténhet” szitut vázol. S végtelenül kemény dilemma elé állítja nem csak a szereplőit, a nézőit is.
Hisz a főszereplő Vaughn számára csupán két opció lehetséges: börtön, vagy család. No persze ennél azért árnyaltabb a helyzet, de gyilkosság ide, vadászbaleset oda, az eset több praktikus kérdést is felvet a szereplők további sorsát illetően. 


Matt Palmer a kliséktől azért nem volt képes megszabadítani a történetet. A vidékiek egytől egyig papírmasé figurák – ahogy mi fogalmaznánk: lóg ki a kapanyél a szájukból -, s szinte mindnyájan ferde szemmel néznek a városi idegenekre már az első pillanattól fogva. És azt is sejteni lehet, hogy a kezdeti jókedvnek hamarosan vége szakad és valami drámai esemény bontja majd meg a két barát közötti összhangot. 


A Calibre aztán nem teketóriázik, és viszonylag hamar ítéletet is mond. S noha a végkifejlet, és vele a történet – az addigi realista modorhoz és felütéshez képest – kissé irreális irányt vesz, azért Matt Palmernek sikerül egy kerek, összességében rendben lévő, szokatlanul nyomasztó és feszültséggel teli thrillert levezényelnie.
Nem örök darab, de a durva, tenyérbemászó „angolsága” emlékezetessé teszi!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése