2014. július 24., csütörtök

Detachment - A mintatanár


Tony Kaye az Amerikai história X rendezője igen ritkán adja a fejét filmkészítésre. A 98-as, mára már kult filmként kezelt skinhead movie forgatása után tulajdonképpen egyetlen zenés dokut hozott tető alá 2007-ben a Red hot chili peppersről (amit nálunk naná, hogy nem mutattak be…), majd jött 2011-ben a szóban forgó Detachment c. dráma, mely gyakorlatilag hasonló módon didaktikus és tanító célzatú, mint az Amerikai história X.
Még a dramaturgia és a közeg is párhuzamba állítható az Edward Norton – féle mozival: adott egy elcseszett múlttal rendelkező, lelki megrázkódtatásokkal küzdő lírai főhős, aki vezekel, majd a vezeklése következményeként előidézi ’a tragédiát’. 


Kaye műve nem tökéletes, de a formanyelv, amivel közöl, és a célzottan drámai hangvétel (már az első képkockák egyértelműsítik, hogy bizony nem ez lesz az a mozi, amitől jó kedvre derülünk majd…) annyira erősen hatnak, és olyan nyomasztó légkört teremtenek, hogy már csak emiatt is nehéz szabadulni a film atmoszférájától.


A 2011-ben több indie fesztiválon is jól szereplő alkotás (Sao Paulo-i Nemzetközi Filmfesztivál; Woodstock Filmfesztivál stb.) borzasztóan hatásos, de épp az előbb említett direkt és célzott drámaiság, a nagy tragédiára tudatosan kiélezett cselekményszövés az, ami miatt mégsem sikerül igazán naggyá válnia. Persze az is lehet, hogy ha Kaye nem egy olyan előzmény után készíti el ezt a mozit, mint az Amerikai história X, akkor nagyobbat szól 'a végkifejlett'. Így azonban, ahelyett, hogy bődületesen megrendülnénk, „csupán” Adrien Brody félelmetesen közönyös tekintete, és eszköztelen játéka az, ami megmarad - valamint a fojtogató hangulat.
Míg Kaye 1998-ban készült alapművében szinte 5 percenként találunk egy-egy hihetetlenül erős szcénát, addig a Mintatanár nem igazán kápráztat el minket ilyen jellegű jelenetekkel.
Mindent összevetve a Detachmentre azért nem lehet panasz, kifejezetten stramm és kiegyensúlyozott dráma, de a valódi katarzis az esetében elmarad. Pedig csak egy hajszálon múlt…

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése