2014. július 23., szerda

On the road - Úton


…Kerouac regénye kiváló, nagy hatású mű, melynek koszlott, nihilista hangulatát és nemtörődömségét szinte lehetetlenség átültetni a vászonra. Walter Salles (Központi pályaudvar) ugyan 2012-ben megpróbálkozott az interpretációval – mondván, hogy ő egyébként is fasza az ilyen „jövős-menős” road-moviekban (Che Guevara: A motoros naplója) -, de a végeredmény kicsit felemás lett.
Egyrészt: a film baromi hosszú. A regény is részletes, csak ott valahogy kevésbé zavaró a dagályosság. Természetesen nem könnyű dolog egy ilyen korszakalkotó művet megfilmesíteni, Cannes-ban húzták is picit a szájukat a döntnökök, de Salles mentségére legyen szólva: hitelesen és hűen adja vissza a regény történéseit; Sam Riley (Byzantium; Brightoni szikla) pedig kiválóan játszik! 


Nem ez a film lesz Sallestől a kedvencem. Természetesen a rendező nem vall szégyent, de magához képest egy csöppet alul teljesít. Azért el-elcsípi az autentikus Kerouac-i hangulatot, nagyon ’akar’, igyekszik, és ez dicséretes.


A stílusos filmzene, Moriarty nőügyei és a remek színészi játék végül egy nagyjából kellemes filmélményt eredményeznek, de Salles megdicsőüléséhez és egy valóban kiegyensúlyozott mozihoz ennél jóval többre lett volna szükség. 

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése