2014. július 4., péntek

Labor day - Nyárutó


Hamis.
Ambivalens.
Ez a két szó ötlött az eszembe a Nyárutó kapcsán.
Hamis, mert: ilyen szitu csak és kizárólag a mesében létezik. (Bár Eastwood már forgatott korábban valami hasonlót A szív hídjai címmel, csak ott valahogy mégis hihetőbb, és kissé emberközelibb volt az élmény).   
Ambivalens: egyrészről a ’hamisság’ okán, másrészről pedig azért, mert adott két csodás színész (Kate Winslet és Josh Brolin), akik képesek mégis a realitás talaján tartani, és nézhetővé/élvezhetővé varázsolni ezt a kétségkívül valószerűtlen történetet. 


Jason Reitman (Egek ura; Juno; Pszichoszingli; Köszönjük, hogy rágyújtott) nagyszerű filmes, de most nem győzhet hálát rebegni, hogy az imént említett két sztár vállalta a megmérettetést. Nehéz dolguk volt, viszont a rájuk jellemző profizmussal és érett játékkal „szintre hozták” Reitman – hát, hogy is fogalmazzak… - furamód szenvelgős sztoriját. Főként a rendező korábbi munkáinak ismeretében „különös” a Nyárutó egyenetlensége - és szentimentalizmusa. Ennek ellenére viszont úgy érzem, hogy a kritikák túlnyomó többsége érdemtelenül ekézte a filmet. Adott hangulatban ugyanis kifejezetten működőképes az alkotás. Vannak pillanatai – egész szép számmal -, amelyek nyugtalanító, szomorkás, de mégis kellemes, különleges atmoszférával bírnak. És ezek vélhetően be is égnek majd valamelyest a tudatalattinkba. 


Kate Winslet... Elképesztő kisugárzása van a hölgynek, tekintélyt parancsoló a jelenléte. És mindez a Nyárutóban is megmutatkozik. Nem mintha bármit is jelentene – e nélkül is tudjuk, hogy Kate korosztályának egyik legtehetségesebb színésznője -, de ezen alakításáért már a sokadik Golden-Globe jelölését söpörte be a művésznő! És nem érdemtelenül! Az ő betegesen remegő kezére, kétségbeesett tekintetére ugyanis tutira emlékezni fogunk…
…és ha más nem is, az egyébként erős hangulat biztosan magával ragadja majd – elsősorban és legfőképp – a gyengébbik nemet.
Hiányérzet van, persze… de a keserédes "feeling", és a barackos pite némileg kárpótol. 

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése