2014. július 15., kedd

Hesher


…ha egy filmplakát címfelirata a 80-as évekbeli Metallica klasszikus lemezeinek borítóit idézi (helyesbítek: tudatosan hajaz rájuk…), akkor az már önmagában hatalmas fainság.
De a 2010-es, „Sundance-istállóból” érkező Hesher-fogat végül aztán mégsem lett tuti befutó.
Spencer Susser első filmjéből bántóan hiányzik a hangsúly, az állásfoglalás, és a „tartás” – valami felé... Kár, pedig a felütés és az atmoszféra kiváló. A karakterek azonban kidolgozatlanok és felületesek, így a sztorinak nincs igazi tétje.
A Hesher drámának nem elég drámai, vígjátéknak – mert igen, van benne egy kis komédiázásra való hajlam - meg nem elég vicces. 


Viszont: Joseph Gordon-Levitt már megint annyira kiváló, hogy még a tessék-lássék módon felskiccelt zsíros hajú, csapzott rocker karakter ellenére is öröm nézni a játékát; azt a nihilista dekadens modort, és „leszaromságot”, amit játszi könnyedséggel ráz ki a kisujjából…
Natalie Portman esetében ellenben kicsit ’kilóg a lóláb’. Ő valahogy nem tud megfelelően integrálódni ebbe a „szétesett” közegbe. Nem is igazán hiteles most itt a művésznő, bár nyilván profizmusból azért – nem emlékezetes módon, de - megoldja a feladatot.


Susser alapötlete egyébként életképes: a szocfóbiás, édesanyját nemrég elvesztő kiskamasz életébe beemelni a káoszt, az anarchiát, egy őrült metálarc – Hesher! – személyében.
De természetesen, mint minden kiváló alapanyagot, ezt is össze lehet gyúrni picit ügyetlenül...


Minden hibája ellenére a Hesher azonban érdekes, különleges mozi, fontos állomása Levitt karrierjének!
Csak a temérdek – teljességgel felesleges és bosszantó – kérdőjel ne lenne…

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése