2014. július 16., szerda

Un heureux événement - A legszebb dolog


Rémi Bezancon neve ismerősen csenghet a kortárs francia közönségfilm kedvelőinek. A Hátralévő életed első napja, a Szerelem száll a szélben, és újonnan a Zarafa c. animációs mozi… mind Bezancon tehetségét bizonyítják.
A rendező filmről filmre kifejezetten jól csípi el azt a hangulatot, amely a kellemes keserédes vígjáték, vagy divatosan a ’dramedy’ sajátja. Mennyire örülnénk mi magyarok egy ilyen tehetséges direktornak, aki ráadásul még jó forgatókönyvíró is…


A legszebb dolog egyértelműen nőknek szól, bár érzékenyebb lelkületű férfiak is bátran próbálkozhatnak vele. A történet: a szerelem, és azon belül is a gyermekvállalás, a gyengébbik nem szemszögéből. Hogyan változtatja meg a „résztvevők” gondolkodását, személyiségét és életét egy harmadik fél, aki történetesen nem a jóképű munkatárs, és nem is a helyes titkárnő a szomszéd irodából, hanem a szerelem gyümölcse: a gyerek. 


Bezancon alkotása nem mindig következetes, és egyenletes, de mégis nagyon szerethető, és emellett mondanivalóval is szolgál. Persze nincs új a nap alatt, de jó látni, hogy akadnak még filmesek, akik hisznek a valószerűség erejében és igyekeznek „közölni” – amellett, hogy egyébiránt szórakoztatnak.
Barbara remek karakter. Egyrészt: Louise Bourgoin gyönyörű és nőies, másrészt: a figura jól kidolgozott, jól felépített és a gyarlóságaival együtt is rokonszenves. Vagyis: emberi!
A legszebb dolog mindvégig rendkívül humánus, és realisztikus. A gyermekáldás okozta sokk következtében a férj a haverjaival múlatja az időt, miközben a gyermeknevelési szakkönyvek stócban állnak Barbara éjjeli szekrényén, s a nőnek szinte egyedül kell megküzdenie az új, eddig nem tapasztalt szituációval. 


A bő másfél órás mozi nagy erénye, hogy nem torzítja a valóságot: „a jövevény” érkezése bizony még a legszerelmetesebb kapcsolatot is képes fenekestül felforgatni.
Mert ugye senki sem születik édesapának vagy édesanyának.
Szülővé „válunk”…

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése