2014. július 9., szerda

Ride along - Pofázunk és végünk


A buddy movie hálás műfaj, könnyű eladni, az emberek kajolják… feltéve, ha: a szereplők szerethetőek, ha jó a karakterrajz, ha ülnek a poénok, és mindehhez még társul némi akció/izgalom is.
Miami Vice, 48 óra, Halálos fegyver, Bad boys…


A Pofázunk és végünk az előbbiekkel ellentétben azonban nem lesz a műfaj ékköve. Kevin Hart idegesítően sokat pofázik (ennyiben mondjuk maximálisan teljesíti a címbéli kvótát…), Ice Cube felszínesen hozza a kemény zsaru figurát, a szereplőkről tulajdonképpen semmit sem tudunk meg (a Lethal weapon-ben pl. a maga egyszerűségében mennyire zseniális már a szappanopera-szerű családi szál…), használható poénok alig akadnak (aki Hart szerencsétlenkedésein hahotázik önfeledten, annál valami tutira nincs rendjén…), a film bűnügyi vonulata pedig totálisan érdektelen…
…eleve lejárt lemez már, ha két feka „fekázza” egymást. Persze ennek is van filmtörténeti ’jelentősége’, viszont a Pofázunk és végünk az úgynevezett afro-film kategóriában is szarul teljesít. Mennyi sokkal „parasztabb” – mert hogy itt kérlek a sűrű bazdmegelés a norma! -, és „lazább” alkotást ismerünk a stíluson belül…


Egy ilyen jellegű mozi amúgy is halálra van ítélve az idézhető dumák nélkül. A Pofázunk és végünk pedig nem dúskál a jópofa beszólásokban. Hart azért produkál egy-két megmosolyogtató szitut, de Ice Cubbal nem működik igazán a párosuk. Így végig olyan érzésünk van, mintha a Bad boys fapados gépére váltottunk volna jegyet.
Persze célt érünk, de nagy csöcsű stewardessek, sex on the beach koktél, valamint Miami – végállomás nélkül nem az igazi a trip. 

55%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése