2014. július 24., csütörtök

Premium rush - Fék nélkül


Részben érthető, hogy a Premium rush-t miért nem tűzték műsorukra 2012-ben a magyar mozik. A film tipikusan a jó öreg VHS-korszakot idézi, még inkább a 80-as, 90-es évek BMX őrületét (ugye mindenkinek „megvan” a kultikus BMX banditák a zsenge Nicole Kidmannel a főszerepben?).
Az imént vázolt ’paramétereivel’ a Fék nélkül klasszikusan otthoni DVD-zésre ajánlott lightos akciófilm. Nem egy óriási hatású mozi, viszont egy fárasztó munkanap után esti kikapcsolódásnak tökéletesen megteszi.  


David Koepp – akinek elsősorban olyan forgatókönyveket köszönhet a filmtörténelem, mint a Jurassic Park, a Carlito útja, vagy a Jól áll neki a halál – rendezőnek sem utolsó, de azért érződik a direktori munkáján, hogy ebben a szakágban még egy icipicit tapasztalatlan. Pörgős ugyan a film, de több akciót, több merészséget elbírt volna a történet.
Ettől függetlenül a kő egyszerű sztori működik, Joseph Gordon-Levitt biciklifutár karaktere pedig van olyan szimpi, hogy a szűk másfél órára megfeledkezzünk a kedvéért a világról.


A cselekményről kár lenne bármit is mondani, legyen annyi elég, hogy Gordon-Levitt teker, teker és teker… természetesen jó fiú módjára, csupán egy frankó versenybringát. Mindeközben pedig fél New York ott lohol a seggében. Korrupt zsaruk, bűnözők és – ahogy az lenni szokott - a maffia.
Koeppnek egyébként van egy rahedli jó húzása: a GPS koordináták, és az útvonal „felrajzolása” a vászonra pl. ügyes megoldás. Emellett a jó tempó is adott, még ha van is egy-két feleslegesen túlnyújtott szcéna. A legklasszabb azonban a színészválasztás: Gordon-Levitt és Michael Shannon kiváló „páros”, mindketten elég karakteresek ahhoz, hogy a film esendőségeit elfeledtessék a nézővel.
Kalandra fel, ride like hell!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése