2014. július 28., hétfő

The place beyond the pines - Túl a fenyvesen


Derek Cianfrance-ra jó lesz odafigyelni! Ezt már 2010-es ultra fájdalmas drámájával, a Blue Valentine-nal is bizonyította a coloradoi szerzői filmes, és – ennek megfelelően - 2012-es munkája, a The place beyond the pines sem lett egy elhanyagolható darab.
Ryan Gosling tulajdonképpen a Drive-ból jól ismert búbánatos „tacsi” fejével hat ismét a lelkünkre, de a titokzatos múlttal rendelkező vásári mutatványos motoros szerepére Cianfrance aligha találhatott volna megfelelőbb karaktert az azóta már rendezőként is debütáló (Lost river) színésznél. 


A direktor még 2007 környékén kezdett el dolgozni a Túl a fenyvesen szkriptjén, és már akkor eldöntötte, hogy megnyeri Ryan Gosling-ot az egyik főszerepre. Az i-re a pontot – legalábbis így szól a fáma... – egy személyes beszélgetés tette fel, amikor is Gosling kifejtette Cianfrance-nek, hogy mekkora coolság lenne motorral bankot rabolni. Erre a filmes csak annyit reagált, hogy "épp egy ilyen forgatókönyvön dolgozom"… a többi már „történelem”.
…a másik kulcsfigura a projektben egyértelműen Bradley Cooper, aki szintén Cianfrance kegyeltje volt már a kezdetektől fogva: a rendező tudatosan rá írta Avery Cross szerepét; sőt, nem átallott Cooper kedvéért 5 órát kocsikázni Toronto-ig, hogy meggyőzze a színészt a szkript nagyszerűségéről. „A guy who’s paraded around as a hero but inside feels corrupted” („a fickó, aki hősként parádézik, de közben legbelül tudja, érzi, hogy korrupt”)  – így írta le egy interjúban Cianfrance a Bradley Cooper által megformált zsaru karaktert.
Érdekesség még, hogy Eva Mendes-t Gosling javasolta Romina szerepére, mondván: csak ő lehet az a nő, akiért egy hímnemű bűncselekményre képes. Azt hiszem, férfitársaim nevében, egyet kell értenem a bánatos képű szupersztárral!


…de hogy ne csak a szereplőkről essen szó: amellett, hogy a film számos kiváló alakítással büszkélkedhet (melyek közül kiemelkedik Bradley Cooper és a fiatal Dane DeHaan játéka), remek, fordulatos, izgalmas dráma, mely a krimi rajongók körében is nagy sikerre számíthat.
Cianfrance forgatókönyvének rétegeltsége, a három, tulajdonképpen hibátlanul összefonódó történetszál – és zsáner - egy zseniálisan szerkesztett, jól felépített, nagyszerűen kidolgozott filmet eredményezett. 


Közvetve a rendező felesége ihlette az alkotást, ugyanis a „place beyond the pines” valójában Schenectady, New York Államban található városának, az őslakos indiánok által használt neve. Itt nőtt föl Cianfrance asszonya; ez a különös hangulatú, kissé misztikus városka adta az ötletet, és a történet keretét… 


A Túl a fenyvesen kifejezetten fájdalmas alkotás (ebben tehát nem marad el a „coloradói kölyök” előző munkájától), ugyanakkor egy lebilincselő thriller-dráma is egyben, amely – kísérteties, borús hangulatának köszönhetően - bizonyosan jó ideig nem hagyja majd nyugodni a nézőt…; elgondolkodtató munka!
Csak így tovább Mr. Cianfrance! Ennél klasszabb „folytatást” álmainkban sem remélhettünk…

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése