2014. november 13., csütörtök

Heat - Szemtől szemben


…nem csupán lebilincselő krimi, hanem a ’90-es évek egyik legcoolabb mozija is egyúttal; szerethető gengszterekkel, vérszomjas, kiéhezett zsarukkal, több szálon futó, okos cselekménnyel, lélegzetelállító akció jelenetekkel és drámai éllel. 


Talán kevesen tudják, de Michael Mann korábban már celluloidra „álmodta” a sztorit, vagyis a Heat a rendező 1989-es Los Angeles utcáin c. – erősen tévéfilmes színezetű – munkájának újrája.
Érdekes, hogy – csak úgy, mint számos remekmű esetében (A remény rabjai talán a legkézenfekvőbb példa…) – a bemutató idején annyira nem voltak elragadtatva a kritikusok Pacino és DeNiro egymásnak feszülésétől. Sokan dagályosnak, kicsit kiszámíthatónak tartották a filmet (anno még a Népszabadságban is megjelent egy nem túl pozitív hangvételű írás a műről…), s így csak jóval később kezdte felfedezni magának „a szakma” és a közönség a Szemtől szembent. 


Mann alkotása tulajdonképpen egy klasszikus mese a jó és a rossz párharcáról, amelyből naná, hogy végül a jó kerül ki győztesen.
A forgatókönyv azonban árnyalja az összképet. DeNiro gengszter karaktere ugyanis egyáltalán nem antipatikus – sőt, inkább rokonszenves-, Pacino elnyűhetetlen „jó zsaruja” pedig bizonyos tekintetben kifejezetten ellenszenves, arrogáns figura; mégis ő „harcol” a jó oldalon. Persze láttunk már ilyet is. Hogy akkor mégis mitől remekmű a Szemtől szemben? Legfőképp attól, hogy eszeveszettül menő! De túlgondolva az iménti meglehetősen primitív és együgyű magyarázatot: tényleg olyan ez a film, mintha a kedvenc megboldogult Miami Vice epizódjaink felturbózott, nagy vásznas verziója lenne! A kissé felszínes és klisés karakterek megformálását Mann valódi nagyágyúkra bízta, akiknek nem okozott gondot, hogy élettel töltsék meg a papírmasé figurákat. Al Pacino és Robert DeNiro mellett olyan remek színészek működtek közre a filmben, mint Jon Voight, Diane Venora, Tom Sizemore, Natalie Portman és Val Kilmer. 


Michael Mann a Szemtől szembennel megalkotta „a modern gengszterfilm” zsánert, s mindezt játszi könnyedséggel, extravagáns módon, stílusosan, és jóféle tradicionális hollywoodi hozzáállással tette.
Kötelező, faltól falig tökéletes, izgalmas, egyedi hangulatú krimi a Heat.
…szóval Los Angeles valóban az angyalok városa lenne? 


TUDTAD, HOGY?
-          Hanna és McCauley, vagyis Robert DeNiro és Al Pacino klasszikus közös jelenetét DeNiro javaslatára mindennemű előzetes próba nélkül vették fel. Bob bácsi szerint így sokkal hitelesebb lett a végeredmény.
-          A „míting” egyébként a Kate Mantilini nevű helyen történt Beverly Hillsben. A gyorsbüfé azóta a filmrajongók Mekkájává vált, nagy villogó neon felirat („HEAT”) jelzi a restaurant oldalán, hogy itt bizony komoly események zajlottak egykoron. És hát persze, hogy minden vendég a 71-es asztalnál szeretne helyet foglalni, ahol ’95-ben Al Pacino és Robert DeNiro ücsörgött.
-          A Szemtől szemben az első olyan film, amelyben a két színészóriás közös jelenetben szerepel. Korábban, 1974-ben, a Keresztapa 2. részében ugyan mindketten játszottak, de közös szcénájuk nem volt!
-          Michael Mann Hanna és McCauley szerepét már a kezdet kezdetén Pacino-nak és DeNiro-nak szánta!
-          A szkript kezdeti verziójában Vincent Hanna komoly kokain függőségben szenvedett. Úgy talán még mocskosabb lett volna a sztori…
-          Amy Brenneman, az Eady-t megformáló színésznő eleinte nem akarta elvállalni a szerepet, szerinte a szkript egy inhumánus, túlságosan agresszív és erőszakos filmet vetített előre. Végül Michael Mann meggyőzte arról, hogy az ő angyali karaktere lehetne a mérleg másik nyelve…
-          Waingro egy létező Chicago-i bűnöző után kapta a nevét. A valódi Waingro a „pályafutását” egy mexikói csűrben végezte, megcsonkított holttestét halála után kb. 3 héttel találták meg…
-          McCauley (DeNiro) arcára csupán három alkalommal csal mosolyt a borongós forgatókönyv. Először, amikor rég nem látott sittes barátjával találkozik (akit aztán a bankrablás során sofőrként „alkalmaznak”), másodjára akkor, amikor először találkozik Eady-vel az étteremben, végül pedig abban a jelenetben, amikor a nővel az autóban ülnek és a reptér felé tartanak.
-          Keanu Reeves esélyes volt Chris szerepére, de végül Val Kilmer össze tudta egyeztetni a Heat forgatását a párhuzamosan zajló Mindörökké Batman forgatásával, így végül ő kapta meg a melót.
-           Michael Madsen is kis híján bekerült a projektbe, őt Cherito szerepére szerette volna megnyerni Mann, de végül – nem tisztázott okok miatt – Madsen lelécelt, és Tom Sizemore lett a befutó.
-          …és nem hiszitek el, de Cherito karakterével kapcsolatosan még Jean-Claude Van Damme neve is felmerült…
-          Nick Nolte és Jeff Bridges is szerepelt volna a filmben, de végül a karaktereiket kiírták a forgatókönyvből…

100%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése