2014. november 15., szombat

Sightseers - Vérturisták

 

Tina házsártos, beteg édesanyjával él együtt. A generációs ellentétek már jócskán a tűréshatárt súrolgatják… Így hát a 34 éves nő újdonsült szerelmével Chris-szel egy kis lakókocsis túrára indul, hogy picit maga mögött hagyja a szürke hétköznapokat és tapasztaljon végre valamit a nagyvilágból. A naiv Tina és a „kissé” weirdie Chris utazása azonban különös fordulatot vesz. A néző számára már az elején nyilvánvaló, hogy Chris-szel valami nem stimmel. Miután a szakállas pasas már a sokadik gyilkosságát követi el az út során – tulajdonképpen mindenkivel végez, aki egy icipicit is kihozza a sodrából – az események visszafordíthatatlanná válnak...


Tina-t viszont látszólag nem igen hatja meg, hogy szerelme gondolkodás nélkül öl. Sőt, még ki is fejti az éttermi jelenetben, hogy tulajdonképpen a ’murder is green’, vagyis Chris végül is jót tesz az emberiségnek azzal, hogy megszabadítja a világot a „vadhajtásoktól”. A nő tehát ahelyett, hogy azt tenné, amit minden normális ember, vagyis: hanyatt homlok menekülne, felveszi a kesztyűt Chris-szel és részt vesz az őrült fazon különös játékaiban. 


Persze Ben Wheatley rendező azt is hamar a tudtunkra adja, hogy Tina-val sincs minden rendben – a csaj is szalajt, nem is kicsit. Így egy idő után már nem is nagyon rökönyödünk meg a betegebbnél betegebb cselekménysoron. Ez picit talán fel is róható a filmnek. Kétségkívül „hangulatos” kis darabról beszélünk, de az abszurditás olyannyira túl van pörgetve egy idő után, hogy már rezignáltan nyugtázzuk a párocska beteg szexuális játszadozásait és a soron következő gyilkosság sem képes hatást gyakorolni ránk.
Ennek ellenére a Sightseers egy kifejezetten különleges kis filmecske, meglehetősen kényelmetlen, egyedi atmoszférával.
Bármennyire is próbálták a forgalmazók fekete-komédiának eladni a Vérturistákat, vígjátéki elemek csak el-elvétve ütik fel a fejüket, és akkor sem kacagunk teli szájjal. 


Wheatley műve egészen jó kor – és kórtünet. Ilyenek vagyunk: kicsinyesek, irigyek és bosszúra szomjasak. Görbe tükör a Sightseers – nem épp a legmívesebb, de azért bőven rendben van.
Ha egy unikális filmélményre vágysz, feltétlen próbáld be!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése