2014. november 7., péntek

Janie Jones


Ethan épp rock zenekarával turnézik az Államokban, amikor az egyik koncerthelyszínen betoppan egy egykori groupie, a kábszeres Mary Ann, aki azt állítja, hogy Ethan 14 évvel ezelőtt gyereket csinált neki. Mondani sem kell, az indie-rocker nem fogadja kitörő lelkesedéssel a hírt, így Mary Ann annak rendje és módja szerint jól ki is akad; olyannyira, hogy frankón „ott felejti” Janie Jones-t, vagyis Ethan ’állítólagos’, újdonsült lányát a koncerten.
A kicsapongó életet élő férfinak tehát nincs más választása, magával viszi Janie-t a hosszú útra. A rock and roll életforma azonban nem egy 13 éves kislánynak való, nem beszélve arról, hogy Ethannak nem csupán az új szituval, hanem a zenekaron belüli problémákkal is meg kell küzdenie…


Tulajdonképpen tipikus, „összecsiszolódós” történet ez, annak minden „klasszikus” kliséjével és velejárójával. Nem is árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, hogy természetesen Janie és Ethan rendesen megkedvelik egymást a film végére. Mégis: David M. Rosenthal szerzői alkotása a hibáival és kiszámíthatóságával együtt is szeretnivaló darab. 


Bár a film a kezdeti lendület dacára kb. 30 perc után egy icipicit leül, végül aztán ismét felveszi a fonalat és Janie és Ethan road movie-ja nagyon is működőképessé és magával ragadóvá válik.
Pedig valóban nem történik itt semmi különös, Alessandro Nivola (Coco Chanel; Góóól!; Grace nélkül az élet) és Abigail Breslin (A család kicsi kincse; Augusztus Oklahomában; A nővérem húga) kettőse viszont annyira jól funkcionál, hogy a film negatívumairól a főszereplők teljes egészében elterelik a figyelmet. 


A Janie Jones hangulata icipicit megidézi a Majdnem híres-t, noha közel sem olyan kiegyensúlyozott mozi. A színészek ellenben jól ’muzsikálnak’, ellensúlyozva ezzel Rosenthal kissé egyenetlen és frázisokkal teli szkriptjét. Breslin és Nivola mellett feltűnik még mellékszereplőként Elisabeth Sue (aki a Las Vegas, végállomásból eltanult módon csuklóból hozza a kábszi függő, szétcsúszott nőcit), Frank Whaley, mint a banda egzaltált dobosa (!!!), és a zenekar menedzserét nagyszerűen alakító Peter Stormare.
Jó kis zenék, helyenként egészen nagyszerű operatőri munka, két kiváló főszereplő, és egy ötletes alapszitu.
Janie Jones! The stage is yours!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése