2014. november 25., kedd

Predestination - Időhurok


Ethan Hawke híres a jó és körültekintő szerepválasztásairól. Az utóbbi időben pedig kifejezetten klassz mozikban láthattuk a Holt költök társasága egykori mulya diákját.
…és a helyzet az, hogy Hawke nem csak, hogy jól választ szerepet, jól is „szerepel”. A színész nemrégiben töltötte be 44. életévét, és egyértelműen korosztályának egyik legsokoldalúbb művészévé nőtte ki magát. Ethan mindig jókor van jó helyen, ha kell lojális és odaadó (Linklaterhez ugye több szálon is kapcsolódik a munkássága), érzéki és filozofikus (Mielőtt éjfélt üt az óra), s az elmúlt időszakban nem átallott olyan filmekben is szerepet vállalni, amelyek nem kifejezetten passzoltak bele az addigi profiljába (Sinister; A bűn éjszakája). 


Bár Hawke korábban már abszolvált sci-fi-t, nem is akármilyet (Gattaca), ez a mostani „vállalkozás” merőben más, mint az előző.
Ethan-t nyilván ismét a lojalitás és a jófejség vezérelte, hiszen az ausztrál rendező párossal, a Spierig brothers-szel már dolgozott együtt korábban a Daybreakers-ben.
Ezzel együtt viszont Hawke számára felettébb vonzó lehetett az agyafúrt forgatókönyv is, hiszen nem túlzok, ha azt állítom, hogy a Predestination az utóbbi évek legjobb, legötletesebb szkriptje a sci-fi zsáneren belül. S habár nem olyan grandiózus és látványközpontú alkotás ez, mint Nolan Eredete, de minimum olyan okos és intelligens. Sőt, az Időhurok bizonyos tekintetben sokkal invenciózusabb és eredetibb, mint az icipicit túlértékelt Nolan-mozi. 


S hogy miért az „Eredet-párhuzam”? A Predestination, miként az Inception, szintén többszörnézős, jó kis csavaros, agyalós sci-fi. Sci-fi, főként az időutazós vonalnak köszönhetően, de tulajdonképpen beillik egy frankó kriminek, vagy éppen drámának is… A hangsúly a történeten van, így aki egy lődözős, űrhajós látványfilmre számít, az csalódni fog.
 

Bár a végkifejlett egy bizonyos ponton túl már jócskán ’levágós’, és ha már "hurok", az is elmondható, hogy egyes részletekbe  az alkotók is érezhetően belegabalyodtak picit - mindez mégsem von le sokat a film érdemeiből!
Okos, szimpatikus, kissé bizarr időutazós mozi az Időhurok. Ethan Hawke ismét jól választott!!!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése