2014. november 3., hétfő

Spoorloos - Nyomtalanul


1988-ban készült ez a remekbe szabott, drámai elemekkel megtűzdelt, izgalmas, különleges atmoszférájú holland thriller.
…S hiába készítette el George Sluizer direktor – egészen érthetetlen módon – 1993-ban a történet amerikanizált verzióját Kiefer Sutherlanndel, Nancy Travis-szel, Jeff Bridges-szel és Sandra Bullockkal a főbb szerepekben, ez a ’88-as évjárat az igazi! 


Tim Krabbé ’84-ben megjelent The golden egg c. regényét ennél áthatóbban és lényegretörőbben nem is vihette volna vászonra Sluizer. Az emberrablás pszichikai mélységeibe leásó Nyomtalanul olyan művek előfutára, mint A félelem országútján, vagy a nemrégiben bemutatott Fogságban.
Sluizer több szempontból is csillagos ötös munkája mindenféle sallangtól mentes – ezt az attitűdöt a hollywood-i verzióba sajnos már nem sikerült átmentenie a rendezőnek -, mely egyszerre lebilincselő thriller és "mélydráma", átélhető, tragikus sorstörténet és bámulatos krimi; Dürrenmatt és Hitchcock után szabadon…


Saskia és Rex fiatal párocska. A szerelmesek épp Franciaország felé tartanak, hogy abszolválják éves, jól megérdemelt nyaralásukat. Autójuk azonban a hegyvidéki utakon felmondja a szolgálatot. Mindez némileg rányomja a bélyegét az örömtelinek ígérkező tripre, a két fiatal annak rendje és módja szerint kicsit össze is zördül, végül azonban sikerül elevickélniük egy pihenőhelyre, ahol életet lehelhetnek a kocsiba. Míg Rex várakozik, Saskia beugrik a benzinkútra egy kis elemózsiáért, és… és a lánynak nyoma vész. Rex kétségbe esett nyomozásba kezd, de sem a rendőrség, sem pedig ő nem jut eredményre. Saskia eltűnik, méghozzá nyomtalanul, s Rex egész élete megpecsételődik a tragikus eseménynek köszönhetően. A férfi elszántan és fáradhatatlanul keresi, kutatja barátnőjét, míg nem jó pár év után egy napon valaki figyelmes lesz Rex kitartó „munkájára”…


Krabbé egy újságcikk alapján írta meg könyvét; bár ott a lány egy turistacsoporttól szakadt el, s nem tűnt el nyomtalanul, csupán rossz buszra szállt. A kis bagatell sztori azonban beindította Krabbé fantáziáját és egy rendkívül ügyes, okos, csavaros drámát kanyarintott belőle.
Sluizer adaptációja sajnálatos módon minden erénye ellenére nem menetelhetett be a különféle rangos nemzetközi díjátadókra ’88-ban. Bár sokan esélyesnek tartották a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-ra is, végül az Akadémia diszkvalifikálta az indulók közül, mivel a francia-holland koprodukciót a holland filmintézet nevezte a megmérettetésre, viszont az AMPAS úgy találta, hogy túl sok francia dialógot tartalmaz a film, s így az identitása és az eredeztethetősége nem egyértelmű - legalábbis az Oscar szabályai szerint.
Sebaj, ettől még a Spoorloos kiváló, mi több, zseniális mozi! Emlékezetes, feszültséggel teli alkotás, nem mindennapi végkifejlettel, s számos remek színészi alakítással.
Basic!

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése