2015. január 2., péntek

Nebraska


Alexander Payne, a zseniális Schmidt története, a csodás Kerülőutak, és az egyszerre könnyfakasztó és humoros Utódok rendezőjének legfrissebb munkája a Nebraska, mely a tavalyi díjátadók egyik legnagyobb vesztese volt. A film a 2013-as Cannes-i Filmfesztiválon elhozta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést (Bruce Dern rulez!!!), de sem a 2014-es Golden Globe-on, sem pedig az Oscaron nem tudott díjat nyerni – pedig akár 6 aranyszobrocskát is bezsebelhetett volna… 


A fekete-fehér, „maszatos”, elnyűtt képkockák még inkább komorrá teszik a filmet, amely egyértelműen a rendező eddigi legszomorkásabb hangvételű műve.
Bár egy-két megmosolyogtató momentum azért akad, az egymillió dollár reményében útra kelő Woody sztorija egy cseppet sem humoros. Ebben a tekintetben a Jack Nicholson – féle, 2002-es Schmidt történetével mutat párhuzamot a Nebraska: keserédes, lemondó és minden iróniája és szarkazmusa ellenére, a végletekig búskomor.
A kisember naivitásának drámája ez, miközben Payne egy nagy adag társadalomkritikával is megspékelte a művét: bírálja az állandóan a tévé előtt görnyedő, tudatlan redneckeket, s vele a leszedált United States-t, ahol az emberek még mindig ostoba módon hisznek „az amerikai álomban”.


Alexander Payne Nerbaska-ja mindazonáltal valami rendkívüli idillt és sztoikus belenyugvást hordoz magában. A sorsunkat ugyanis csak részben irányítjuk mi, minden eleve elrendelt, az öregséget és vele a kiszolgáltatottságot egyikőnk sem kerülheti el.


A történet aztán egy felemelő, de meglehetősen keserédes „látszat-happy enddel” zárul. ...miután azonban Woody learatta a babérokat – ténylegesen és jelképesen is – átadja fiának a kormányt… ez a jelenet mélyen megindító, s elegánsan fel is teszi az i-re a pontot. 


Kivételes film a Nebraska, s nem csak Payne filmográfiáját tekintve az.
Egyrészt, kivételesen jó és kiemelkedő színészi alakításokat láthatunk: Bruce Dern bölcs alázattal személyesíti meg az iszákos, szűkszavú, konok aggastyánt. Másrészt pedig egy olyan zseniális kis road movie született itt kérem, ami ritka, mint a fehér holló.
A tavalyi év egyik legszenzitívebb mozija a Nebraska!

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése