2015. január 6., kedd

Life of crime - Született bűnözők


…habár Jennifer Anistonért nem adnánk egy lyukas garast sem, és az is tény, hogy Elmore Leonard műveiből készültek már sokkal, de sokkal faszább filmek is, elég ha csak a Jackie Brown-t említjük, de a Született bűnözők, minden hibájával együtt is egy korrekt mozi lett. Nem kiemelkedő darab, de működik, még annak ellenére is, hogy nagyjából a nő elrablása után már jó előre megjósolható minden egyes „csavar” és jövőbeni történés. 


A ’70-es évek Detroit-ja télvíz idején remek kontextusa a sztorinak! A frizurák, a ruhák, a járgányok (a Chryslerek és bámulatos Chevi Chevelle-ek) adják a film esszenciáját, s az a nagy büdös helyzet, hogy ezen a fronton ez a jóval szerényebb büdzsével készült mozi köröket ver a nagyszabású, agyonajnározott Amerikai botrányra. 


Impozáns kis szereplőgárdát sikerült összetrombitálnia Daniel Schechter rendezőnek: Tim Robbins, Mos Def, John Hawkes (!!!), s Jennifer Aniston, akinek kifejezetten  jól áll a visszafogottság, talán gyakrabban kellene hasonló figurákat játszania.
Minden adott volt tehát, hogy Schechter Fargo-parafrázisából egy remek kis bűnügyi komédia legyen, de a direktor bizonytalan kezekkel nyúlt hozzá Elmore Leonard egyik talán legismertebb, legjobb munkájához, a The switch c. kisregényhez.
 

A Coen fivérek ’96-os alapvetésében még a vicces és humoros jelenetek dacára is tapintható a feszültség – ezt a kivételes ’ízt’ sajnos Schechternek nem sikerült belecsempésznie a Született bűnözőkbe. Coen-ék játszi könnyedséggel teremtették meg az őrjítő - komikus atmoszférát, Schechter viszont érezhetően küzd ugyanezzel a feladattal. 
Kár érte, mert a Life of crime még így sem egy olyan mozi, amire csuklóból legyintünk.
Több merészséget, és tökösebb alkotói hozzáállást kívánt volna meg a szkript!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése