2016. május 22., vasárnap

He never died


Henry Rollins. Író, muzsikus, aktivista, spoken word művész, anticeleb, színész, mindenes. Élő legenda, „intézmény”, fogalom.
Rollins ezer éve kacérkodik a színészettel, többnyire cameo és epizód szerepekben tűnt fel különféle filmekben, mint pl. a Johnny Mnemonic – A jövő szökevénye, a Bad boys 2, vagy a legendás Szemtől szemben.
Most először viszont főszerepet kapott az ürge, és hát a maga sajátos módján lubickol is benne.


Jason Krawczyk He never died-ja figyelemreméltó műfaj hibrid; legfőképp a fiatal Adam Wingard 2014-es, szintén pozitív csalódást keltő szintén különc mozijával, a The guest-el állítható párhuzamba.
Finom, szarkasztikus humor, abszurditás, vér, akció és dráma. …de horrorisztikus bosszúmoziként is definiálható a film – minden egy picit, de semmi sem igazán…
Az egzakt műfaji paneleket ugyan használja Krawczyk, de csak addig a pontig, amíg azok a történet tovább gördítését szolgálják. Aztán mindig valami egészen más irányt vesz a cselekmény, másra helyeződik a hangsúly. Ügyes, határozott, egyéni művészi koncepció!


Szóval itt van a „fookin’ awesomeHenry Rollins, akin nem fog a golyó, sem semmilyen fegyver. Akit hasba lőnek egy winchesterrel és csak annyit mond „oké”, majd puszta kézzel végez a gazfickóval. Rollins maga a sztoikus egykedvűség, a feltétlen belenyugvás, akinek egy szem lányát elrabolják, s az emberi testbe kényszerített „furcsa lélek” elindul felkutatni a tetteseket, s a szeretett (?) csemetét. Mert, hogy ez a dolga…


Aki brutál akciót, vagy vérgőzös horrort vár, az rossz helyen kapizsgál. Krawczyk filmje – bármennyire is mocskos – baromira letisztult, s a maga egyszerűségében roppant mód filozofikus és elgondolkodtató. 


Henry Rollins nem csak ’szimplán borzasztóan cool’, egészen klassz alakítást is prezentál!
Ki gondolta volna?
Meglepetésfilm!
Na jó, legyen „kult”!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése