2016. május 14., szombat

Triple 9


Az ausztrál John Hillcoat pályáját a 2005-ös Az ajánlat c. western óta követjük nyomon. Hillcoat határozott filmes – jellegzetes, kiforrott formanyelvvel.
A fickó nem is nagyon tudott hibázni az elmúlt bő egy évtizedben. Az út „csodálatosan” elnyűtt apokaliptikus vízió – szerintünk az ausztrál rendező eddigi legerősebb munkája -, és bár a 2012-es Fékezhetetlennel Hillcoat már egyértelműen a hollywoodi igényeket igyekezett kielégíteni, az a film is eléggé rendben van. 


…épp „itt volt az ideje” hát, hogy a direktor úr előhozakodjon egy – az előzőekhez képest – harmatosabb alkotással...
A Triple 9 – hiába a közel tucatnyi A-kategóriás sztár – nem tudta megugrani az önmaga által felállított képzeletbeli lécet. 


A film hangulata és atmoszférája sok hasonlóságot mutat Ben Affleck Tolvajok városa c. tökös rablópandúros mozijával; csak hogy Hillcoat számára "a nagyváros" ismeretlen terep: kifogott rajta az urbánus sztori.
A Triple 9 túl sok szereplőt mozgat egyszerre, nem találja a fókuszt. Pedig akad itt számos izgalmas karakter... Korrupt zsaruk vs. nem korrupt zsaruk, rablás, heist-vonal, nyomozás, krimi, gengszterfilmes - és drámai elemek… gondolom érzed te is, hogy picit sok ez így egyszerre…


...kiemelkedik Casey Affleck és Woody Harrelson alakítása – utóbbi nem kapott túl nagy teret, de ettől még persze lehengerlően játszik… itt van még Kate Winslet, Chiwetel Ejiofor, Anthony Mackie, Aaron Paul, Norman Reedus és Teresa Palmer is. ..valóban A-kategóriás a gárda! Hillcoat mindent meg is tett azért, hogy működjön a filmje: vannak egészen lebilincselő momentumok (az utcai lövöldözős, rajtaütéses szcéna pl. Michael Mann zseniális Szemtől szembenjébe is simán befért volna), ugyanakkor mégsem áll össze kerek egésszé a sztori. A rendező korábbi összeszedett, kiegyensúlyozott munkáihoz képest sok a logikai baki, sok a csapongás és az amatőr hiba. 


A film végül rengeteg megválaszolatlan kérdést hagy maga után - de ami összességében nagyobb probléma: a szereplőknek sincs igazi "mélysége"…
Aaron Paul „elkárhozott zsaru” figurája pl. izgalmas – lehetett volna -, de egész egyszerűen nincs kibontva a karakter… Ez a felszínesség egyébiránt a film egészére igaz! A konfliktusok nem elég kiélezettek, nincs kidolgozva a „dráma” – így bizony nehéz belehelyezkedni a sztoriba. 


Cserébe Hillcoat igyekezett tempósra vágni a történetet, de az imént összegzett hibáknak köszönhetően a Triple 9 sajnos egyértelműen az ausztrál rendező életművének eddigi leggyengébb darabja…
No persze nincs akkora gond, nem menthetetlenül vacak a film. Ausztrál kedvencünktől viszont ennél azért többet vártunk…
Csak ne legyen tendencia ebből drága Mr. Hillcoat! Mi hiszünk Önben! Továbbra is!

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése